La Plataforma cultural per la salvaguarda i conservació del Teatre Cervantes de la colònia Santa Eulalia porta temps fent activitats, buscant col·laboració i difonent en relació amb la destinació de la Colònia Santa Eulalia, (pertanyent als municipis de Sax i Villena), i especialment del Teatre Cervantes, l’estat actual del qual és d’una deterioració tal que pot ser irreversible si no es prenen mesures en breu termini.

Parlem d’un poble sencer declarat Bé d’Interés Cultural, un cas únic en la Comunitat Valenciana. De les 9 colònies agrícoles construïdes a la fi del segle XIX, a Espanya, amb la nova idea sociopolítica del socialisme utòpic només aquesta es troba en abandó (Torre del Remel, Colònia de Campano, La Alfranca, Lugarico de Cerdán, Plana Novella, Colònia Güel, Ametilla de Merola, Bustiello i colònia Santa Eulalia). Santa Eulalia és l’única en la Comunitat Valenciana.

Econòmicament ens queda demostrat que podria ser una potent font per a un turisme cultural que ajudaria a créixer econòmicament la zona i a l’ésser un cas ùnico fins i tot tota la comunitat; durant menys de 10 mesos registrem més de 2200 visites al teatre, sense comptar reportatges de noces, comunions, guies turístics que pregunten, grups musicals que van gravar, reportatges en revistes i un llarg etc… Tot això sense promocionar-ho, sense ser anunciat en guies, sense un pla de promocionar el lloc. A més de destacar que pel passa una ruta de Santiago i l’antiga ruta de llana. Es pot afirmar que amb un pla de turisme cultural es multiplicaria considerablement el nombre de persones.

Edificis de patrimoni industrial reconeguts per arquitectes com Diana Sánchez (patrimoni industrial) a destacar els cellers amb les seues gegantesques bótes, fàbrica de farines, almàssera, magatzems, també edificis destacables com el grandiós palau, el teatre, el casinete, el rellotge de sol, vertaderes joies arquitectòniques.

Destaquem la importància del Teatre Cervantes de la Colònia Santa Eulalia per la peculiaritat de les seues 31 gots acústics de Vitruvi (Marco Vitruvi, enginyer romà estudiós d’acústica en edificis) i també per les seues pintures.

Us imaginais el potencial d’aquest lloc?

Hem rebut done suport a milers de persones, així com de nombrosos col·lectius, grups d’artistes, plataformes, professionals relacionats amb la Història, arquitectes, Universitat d’Alacant. Reunions amb Unesco, ajuntaments, Generalitat, cartes. Així mateix, a l’octubre de l’any passat vam rebre contestació del Sindic de Greuges assenyalant la responsabilitat dels Ajuntaments de Sax i Villena i de la Generalitat Valenciana, en permetre la greu deterioració d’aquests immobles BIC que poden portar a la seua desaparició.

La conservació del nostre patrimoni històric per llei és responsabilitat d’amos, ajuntaments i Generalitat pel que exigim propostes de col·laboració per a crear des d’un teatre obert a fer activitats culturals a altres possibles projectes que pogueren dinamitzar i donar ocupació en aquesta privilegiada zona com és Santa Eulalia que s’està perdent per desídia més que per interessos.

No trobem cap raó que justifique tants anys d’abandó i de no actuar per a conservar-ho, ni que no hi haja acords amb els amos i/o administracions competents perquè en cas extrem existeix article sobre l’expropiació forçosa; no entenem escudar-se en els pocs diners que es puga invertir en accions per a la conservació perquè hi ha subvencions europees i moltes fórmules d’acció per a un cas d’aquesta importància.

Recordem que està en joc la memòria històrica, cultural i industrial de la teua província, per a tu i per als teus successors.

Defendamosla!

Coneix Santa Eulalia i descobreix aquesta meravella.