La regidora de Cultura i Joventut de l’Ajuntament d’Oriola, Mar Ezcurra, ha presentat hui les activitats que s’han organitzat des de la seua àrea amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona. Aquesta programació inclou la projecció de diferents pel·lícules i documentals en els quals es destaca i reivindica el paper de la dona, a més de tres exposicions i una conferència.

Les projeccions tindran lloc a la Sala Multiusos de la Biblioteca Municipal María Moliner, i donaran principi hui dilluns 8 de març amb la pel·lícula “Figuras ocultasˮ, dirigida per Theodore Melfi. En aquesta producció es narra la història real d’un equip científic format per dones afroamericanes, que va proporcionar a la NASA un important conjunt de dades matemàtiques que van permetre el desenvolupament del primer programa de llançament d’una missió espacial en els anys 60.

L’endemà, el dimarts 9 de març, es projectarà el documental “Mujeres en la historia. Emilia Pardo Bazánˮ, en el qual es narra la vida i obra de la cèlebre escriptora. La pel·lícula introdueix als espectadors en la figura de l’autora, que va influir de manera decisiva en la vida cultural i social del segle XIX, lluitant per defensar la seua llibertat individual enfront dels murs d’una societat tancada i opressiva.

El 10 de març, es podrà gaudir de la pel·lícula “La batalla de los sexosˮ, de Valeri Faris i Jonathan Dayton, en la qual es narra la rivalitat existent entre un famós i consolidat tennista i una jove promesa del tennis. Tots dos s’enfronten en un llegendari partit en 1973.

El divendres 12 de març, es conclourà aquest cicle de projeccions amb el documental Él me llamó Malalaˮ, una pel·lícula en la qual s’ofereix un retrat íntim de l’activista pakistanesa Malala Yousafzai, guanyadora del premi nobel de la Pau, i una de les principals defensores actuals de l’educació de les xiquetes a tot el món.

A més, aquest cicle de projeccions es completarà amb una conferència que tindrà lloc a la Biblioteca María Moliner el dijous 11 de març, titulada “RebelGirl!. La creación y representación de las mujeres en la música, el cine y el arteˮ. Aquesta conferència serà a càrrec de Cande Sánchez Olmos, professora del Departament de Comunicació i Psicologia Social de la Universitat d’Alacant.

Totes les activitats assenyalades començaran a les 19.30 hores, i durant la seua realització es compliran les més estrictes normes sanitàries per a garantir la seguretat dels assistents.

Així mateix, dins d’aquest marc d’activitats organitzades amb motiu del Dia Internacional de la Dona es realitzaran també tres exposicions: “Mujeres Nobelesˮ, situada a la Biblioteca María Moliner; “María Zambrano, la aurora del pensamientoˮ, que es podrà visitar a la Sala d’Exposicions Miguel Hernández; i “Retazosˮ, de María José Portugués, que tindrà lloc en el Palacio Sorzano de Tejada.

En la presentació d’aquesta programació, la regidora Mar Ezcurra ha assenyalat que mitjançant aquestes activitats celebrades amb motiu del 8M, es pretén “visibilitzar, posar en valor i reivindicar el paper de la dona en la nostra societat, però també la lluita que han lliurat moltes dones per a aconseguir una societat més justa iigualitariaˮ.

Enguany, el lema del Dia Internacional de la Dona és “Dones líders: per un futura igualitari en el món de la Covid-19ˮ, i es pretén reconéixer amb la seua celebració els enormes esforços realitzats per dones i xiquetes de tot el món a l’hora de definir un futur més igualitari, que cobra una especial importància en la difícil situació actual. Per això, l’Ajuntament d’Oriola s’ha sumat a la celebració d’aquest dia, reinventant-se per a solucionar les limitacions de la pandèmia i permetent així que es destaque la importància d’aquesta data tan assenyalada.