Dijous passat 4 de març, l’Ajuntament de Villena, a través de la regidoria d’Igualtat, va presentar la seua programació d’actes amb motiu del 8M, Dia Internacional de la Dona. Enguany, l’agenda d’activitats s’ha enfocat a previndre la reculada en matèria de drets femenins provocat per la pandèmia.

En la roda de premsa duta a terme per a exposar aquesta programació, la regidora d’Igualtat del municipi, Alba Laserna, va posar de manifest la necessitat de “continuar reivindicant el 8M com una data fonamental per als drets de les donesˮ. L’edil va apuntar també que enguany el Dia Internacional de la dona cobra una especial importància, “perquè en l’actual situació de pandèmia s’està observant una reculada en igualtat i en drets sobre el qual hem de treballar i tractar deprevindreˮ.

Aquest objectiu essencial ha sigut el motor d’impuls de l’agenda d’activitats per a aquests pròxims dies, que ha hagut de reinventar-se per a solucionar els obstacles que imposa la pandèmia. És per això que la regidora ha apuntat que “totes les activitats es realitzaran amb les màximes garanties de seguretat i higiene que ens obliga la situació de pandèmia, descartant l’organització de marxes, concentracions omanifestacionsˮ.

Laserna també va posar en valor la participació de diferents col·lectius i organismes en la creació de la programació del 8M. Entre ells es troben el Consell d’Igualtat, que compleix enguany el seu 20 aniversari; la Seu Universitària de Villena, les Biblioteques Municipals, la UPPCA de Villena i l’Asociación de Comercios y Negocios.

En aquest sentit, la portaveu del Consell d’Igualtat, Isabel Silva, va assenyalar que “l’impacte de la pandèmia s’acarnissa amb les dones, que acumulen major sobrecàrrega i responsabilitats familiars, estan més exposades al contagis en assumir cures en el seu àmbit familiar. Al mateix temps engrosseixen les llistes d’atur i d’ERTO, i s’han triplicat també les anomenades al 016, número d’assistència telefònica contra el maltractament masclistaˮ.

Arran de tot això, el paquet d’activitats organitzat per a aquests dies pretén col·laborar en la tasca de sensibilització sobre els drets de les dones, i del seu paper actiu en la societat. Així mateix, s’aprofitarà aquest marc de celebració per a commemorar les dues dècades d’existència del Consell d’Igualtat de Villena, i destacar així la participació de totes la dones que han format part d’ell des dels seus orígens.

Cartell commemoratiu del 20 aniversari del Consell d’Igualtat

En primer lloc, la Casa de la Cultura ofereix una exposició que reuneix els diferents cartells del Consell al llarg de tot el seu recorregut històric. D’altra banda, el dissabte 6 de març va tindre lloc en la KAKV el concert oferit pel Cor de la Generalitat.

A més, els diferents organismes i institucions citats anteriorment han col·laborat en l’elaboració d’una exposició sobre mètodes anticonceptius que es pot visitar en el Centre de Salut 1. Aquests organismes també han contribuït en la creació d’un nou curs sobre la prevenció d’addiccions amb perspectiva de gènere, que ha sigut organitzat per la UPCCA de Villena de manera conjunta amb les seus que aquesta xarxa té en altres municipis.

Dins d’aquesta programació d’activitats, les biblioteques municipals s’han sumat també a la iniciativa del 8M amb una sèrie d’exposicions agrupades sota el títol Niñas libres, mujeres extraordinariasˮ. En la xarxa de biblioteques s’ha obert també l‘Espai Violeta, i s’han organitzat altres esdeveniments destinats reivindicar l’aportació literària de les dones al llarg de la història. A tot això se sumen les activitats infantils, destinades a sensibilitzar als més xicotets sobre la importància de la igualtat.

Dins d’aquesta programació s’ha inclòs també la campanya de Comercio Seguro, desenvolupada per l’Asociación Comercios i Servicios Vi, que pretén oferir informació en matèria d’igualtat als responsables de diferents establiments, i a la qual s’han sumat ja un total de 47 negocis. Finalment, per als més joves, s’ha organitzat un concurs a través de la xarxa social Tik Tok, orientat a treballar l’ús responsable de les noves eines tecnològiques, i una obra de teatre oferida via streaming per a l’alumnat de 3r de l’ESO.