La Regidoria de Joventut de l’Ajuntament d’Alacant, que dirigeix María Conejero, promou les Jornades de Voluntariat Ambiental Tabarca 2020. Ahir va començar la primera d’aquestes jornades que tindran continuïtat els dies 3 i 8 de setembre a l’illa. Participaran un total de 120 joves, quaranta d’ells en cadascun dels dies. Per a mantindre les mesures de seguretat derivades del COVID-19, els grups de treball diari seran de deu persones.
La regidora María Conejero subratlla que «els objectius principals d’aquestes jornades són la sensibilització i la conscienciació sobre temes d’educació al mig ambient, a més de millorar l’ecosistema de l’Illa Plana». Al mateix temps ha indicat que «el conjunt de les tasques que desenvoluparan els grups de voluntaris van encaminades a afavorir la companyonia». Finalitza l’edil afirmant que «amb aquesta iniciativa es facilita el coneixement del medi natural en el qual es desenvolupen les activitats».
Els voluntaris s’encarregaran de recollir residus en les cales de l’illa, ja siguen els flotants que arriben a la riba o els que els visitants deixen a l’illa. A més, endreçaran les àrees de Tabarca que ho precisen. Ateses les indicacions dels veïns, entre aquestes estarien la plaça de l’església, la zona de la depuradora o l’accés des de l’embarcador. Totes elles, ha precisat Conejero, «actuacions lleugeres, sense cap ús de maquinària pesant. El que es pretén únicament és millorar l’aspecte de l’illa».
Contraprestació
Els joves seleccionats rebran com a contraprestació per la seua tasca desinteressada el viatge i la manutenció durant un dia a l’illa. Podran visitar el museu, rebran a préstec el material per a fa tub respirador -bussege en superfície- i participaran en un taller sobre la riquesa de Tabarca i els seus fons marins. L’organització els proporcionarà, si no porten els seus propis, les ulleres de bussejar i tub. Comptaran amb una assegurança de responsabilitat civil i accidents.
L’eixida des d’Alacant en cadascun dels dies serà en la «Kontiki» que parteix a les 9.30 des de la dàrsena del Port d’Alacant. L’arribada, en el mateix punt, a les 19.45 hores. Per al desenvolupament de les activitats i aconsellar als voluntaris es compta amb els monitors Rafael Martínez, Patricia Quintero i Isaac García.
Mesures de seguretat
La crisi del COVID-19 ha obligat a l’adopció de mesures especials de seguretat i higiene per als voluntaris. Serà obligatori l’ús de la màscara en el vaixell, en les zones de major població de Tabarca i en la visita al museu. Es comptarà amb gel hidroalcohólico per a la neteja freqüent de les mans. Cada voluntari comptarà amb guants i bosses de fem individuals. Els guants seran posteriorment higienitzats per a un ús posterior per un altre torn, igual que el material de snorkel.