La Regidoria de Dona i Igualtat de l’Ajuntament del Campello, dirigida per Mercé Pairó (Cs), ha llançat en la web i en les xarxes socials del municipi la campanya “Els meus referents”. Aquesta campanya ha sigut creada amb l’objectiu de commemorar el “Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència”, que se celebra l’11 de febrer. A través d’aquesta iniciativa, la regidoria pretén reivindicar el paper de les dones i les xiquetes de tot el món en les comunitats científiques i tecnològiques, així com promocionar el seu accés a aquesta mena de professions científic – tècniques.

Els organitzadors han fixat la temàtica d’aquesta campanya entorn de quatre dones: “els seus referents”. En aquest cas, aqueixes quatre figures femenines comparteixen el fet d’haver exercit un paper imprescindible en les investigacions per al desenvolupament de les vacunes contra el virus COVID – 19.

Aqueixes quatre dones “referentsˮ són, en aquest cas, Sarah Gilbert, Kizzmekia Colbert, Chen Wei i Katalin Karikó.

Sarah Gilbert és una vacunóloga britànica, professora en la Universitat d’Oxford i cofundadora de Vaccitech, especialitzada en el desenvolupament de vacunes contra la grip i els patògens virals emergents. Va liderar el desenvolupament i les proves de la vacuna universal contra la grip que es va sotmetre a assajos clínics en 2011, i ha contribuït en el descobriment d’una de les vacunes contra la COVID-19.

Kizzmekia Colbert, d’altra banda, és una investigadora de nacionalitat estatunidenca que treballa com a immunòloga viral en el Centre d’Investigació de Vacunes, en l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses, i en Instituts Nacionals de Salut. Actualment, és la líder científica del “Equip de Coronavirus” del VRC, que es dedica a impulsar noves vacunes contra tots els tipus de coronavirus, inclosa la vacuna contra el COVID-19.

En tercer lloc, es parlarà en aquesta campanya de Chen Wei, la principal experta xinesa en bioguerra militar del seu país. Aquesta investigadora, que també és comandant general de l’Exèrcit Popular xinés, ha estat treballant en la vacuna contra el coronavirus des que va arribar a Wuhan, epicentre del brot, el 26 de gener del 2020.

Finalment, apareixerà la figura de Katalin Karikó, bioquímica hongaresa especialitzada en mecanismes mediadors d’ARN. És una de les científiques més influents del món actualment, ja que els seus descobriments i les tecnologies que ha desenvolupat han sigut preses per BioNTech i Moderna com a mitjà per a desenvolupar les seues vacunes contra el COVID-19.

Durant quatre dies, i fins a l’11 de febrer, la Regidoria de Dona i Igualtat desenvoluparà aquesta campanya, que té com a objectiu eliminar els prejudicis sobre les dones científiques, i visibilitzar a aquest col·lectiu en un moment en el qual tots depenem, ara més que mai, del desenvolupament de la ciència i la investigació.