La premiere a Elx de ‘La mort de Guillem’, film de 95 minuts dirigit per Carlos Marques-Marcet i que narra el procés judicial i el sentiment de la família després de l’assassinat del jove antifeixista Guillem Agulló, a l’abril de 1993, a les mans d’ultradretans, serà demà dijous 1 d’octubre, a les 20.30 hores, als cinemes Odèon.

La pel·lícula, una coproducció de l’Institut Valencià de Cultura (ICV), les radiotelevisions públiques de la Comunitat Valenciana, Catalunya i Balears, Suica Films, Batabat Produccions, Lastor Mitjana i més de 2.500 crowdfunders, ha sigut presentada per la regidora de Cultura, Marga Antón, i el cineasta i productor il·licità, soci de Suica Films, Pepe Andreu.

“Pel·lícules com aquesta enriqueixen la programació dels cinemes Odèon i la nostra oferta cultural”, ha assegurat l’edil, que s’ha mostrat satisfeta que estiga a Elx “després del seu pas pel Festival de Màlaga, on va obtindre un acolliment favorable per part de crítica i públic”, per la qual cosa li augura “un gran èxit a la nostra ciutat”.

Marques-Marcet, ha explicat Andreu, no sols relata el crim contra Guillem per part de la ultradreta i el posterior judici, sinó que és un cant a la memòria del burjasotense i de l’ideal antifeixista i antiracista “però des del dolor de la família que perd a un ser estimat, per la qual cosa és una cinta íntima, plena de silencis i absències, encara que també de la ràbia i l’orgull de la família, que viu i pateix el procés de construcció d’un màrtir”, ha destacat.

“El projecte”, ha continuat, “va nàixer fa un parell d’anys al voltant d’una campanya d’impacte social i polític que hui continua per a denunciar la impunitat de l’extrema dreta durant quatre dècades en aquest país i, així mateix, per a reivindicar la lluita antifeixista i antiracista; especialment ara, amb l’auge dels discursos xenòfobs”. I ha afegit: “L’acció principal és la pel·lícula, però hi haurà llibre, curtmetratge i, si el coronavirus ho permet, xarrades, col·loquis i concerts”.

‘La mort de Guillem’ es va estrenar el passat 25 de setembre a València i Barcelona. I el divendres 2 d’octubre farà el propi, de manera simultània, en À Punt, TV3 i IB3. Igualment, recorrerà biblioteques, centres socials i casals per a mantindre viu el record de Guillem Agulló, la defunció del qual va commocionar a la societat valenciana.

Andreu, finalment, ha agraït a la Regidoria l’oportunitat d’exhibir ‘La mort de Guillem’ en els Odèon; cinemes de titularitat municipal “pròxims a la gent i que no totes les ciutats posseeixen”.