Les visites al jaciment de la Cova de l’Or gestionades des del MARQ en col·laboració amb l’Ajuntament de Beniarrés, es van reprendre aquest cap de setmana amb un suggestiu recorregut d’interés cultural i paisatgístic que s’inicia en el Centre d’Interpretació situat en el nucli urbà del municipi.
La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha avançat que “des del 18 de març fins al 2 juliol es durà a terme el període de visites a aquest enclavament únic de gran valor arqueològic i paisatgístic millorat en els últims anys gràcies a la intervenció de la Diputació d’Alacant, a través del MARQ, amb la col·laboració municipal”.
A partir del dissabte, i prèvia concertació de cita a través de la web del museu de la Diputació d’Alacant, els interessats podran accedir al jaciment, fonamental per a entendre el neolític de la façana mediterrània de la Península Ibèrica, i gaudir, a més, del patrimoni mediambiental i paisatgístic de l’entorn de la serra del Benicadell.
La qualitat i significació del material arqueològic trobat en les excavacions plantejades des dels anys trenta del segle XX han conclòs que la cavitat constituïa un lloc de referència social per als pobladors d’origen mediterrani que, a mitjan VI mil·lenni a. C., van introduir en aquestes valls la pràctica de l’agricultura i la ramaderia.
L’accés tant al Centre d’Interpretació com al jaciment de la Cova de l’Or se circumscriu a les visites guiades promogudes per la Fundació C.V. MARQ, després del conveni subscrit amb l’Ajuntament de Beniarrés, amb l’objectiu de preservar el valor del llegat històric del jaciment arqueològic convertit en Museu de Lloc. No s’autoritza la visita lliure, sense la prèvia concertació, i l’aforament màxim és de 15 persones per passada.
Des del Centre d’Interpretació dona principi la visita guiada amb un recorregut pel museu i la projecció d’un vídeo per a contextualitzar l’espai i el seu entorn. Des d’allí, l’itinerari prossegueix en vehicle -inclòs en el servei oferit- fins a l’inici de la sendera que condueix al jaciment. Després d’un xicotet recorregut a peu, i seguint les normes dels guies, s’accedeix a l’interior de la Cova.
Les reserves poden realitzar-se a través de www.marqalicante.com, via mail a info@marqalicante.com, covadelor@marqalicante.com o per telèfon al 965 14 90 00. El preu és de 3 euros per a escolars i 5 euros la genèrica i l’horari actual és dissabtes i diumenges de 9.00 a 14.00 hores, amb eixides a les 09.00 i a les 11.30 hores.