Durant aquest terrible any de la pandèmia, amb el distanciament social, la limitació d’aforaments, el tancament de tants negocis, les màscares i la por, hi ha alguna cosa que, malgrat la falta d’ajudes i en la falta de visibilització en els mitjans de comunicació segueix ací: la cultura i el desig de molts que seguisca avant. En concret, quant a la literatura no ha deixat de moure’s amb totes les limitacions, s’ha reinventat. Han crescut les plataformes on-line d’ensenyament; els espais literaris com a Espai 17 Muses en el qual es donen cita algunes de les grans signatures del país; les fires del llibre online, com la d’Alacant; les trobades de València Negra, presencial i online; el Hispacon; el festival Ena palatal; el Celsius, el primer després del confinament que es va fer presencial i molts més que no cabrien en aquest article. Les llibreries també s’estan reinventant creant una plataforma online per a fer front a les digitals, monstres que ofeguen als xicotets negocis.

I Alacant tampoc s’ha quedat arrere. La llibreria 80 Mons ha omplit el seu aforament en les quatre presentacions que ha realitzat Mariano Sánchez Soler del seu llibre Els rics de Franco, segueix amb els seus clubs de lectura, online i presencial, i presentacions, com la de l’il·lustrador Ángel Svoboda amb el seu llibre Evolutius. Les signatures en la Fnac se succeeixen. En la llibreria Pynchon&Co també es continuen realitzant presentacions com la de Chus Sánchez que parlarà sobre la seua última publicació Ningú es coneix, i on Paco Roca va presentar recentment la seua última creació Retorn al Edén.

Els nostres autors guanyen premis com El Planeta, com és el cas d’Eva García Saénz de Urturi, resident a Alacant i autora d’Aquitània, Elía Barceló, premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil amb L’efecte Frankenstein, Luis Leante premi Edebe 2020 amb Maneres de viure, que a més transcorre a Alacant.

D’altra banda els autors tampoc es queden parats i es mouen malgrat la pandèmia com Verónica Martínez Amat que acudirà a Madrid a presentar El jurament de Tortosa. La llegenda de l’Ordre de la Destral en l’Ateneu Cultural de Madrid. Uns altres com Rosa Montero presentarà online, juntament amb Marina Limiñana i en la Seu Universitària Ciutat d’Alacant el resultat d’un bonic projecte que va nàixer en les seues xarrades a través de Facebook durant el confinament i que ha quallat en l’antologia: “Llavis rojos, xocolate i una rosa”, selecció dels 30 contes escrits durant el confinament i guanyadors de concurs internacional, dels dos volums, Carmín i Xocolate que formen “En contes amb Rosa. Històries de dos personatges” llibres que recopilen els 168 contes escrits durant el confinament per autors de 23 països i posteriorment parlarà de la seua última novel·la La bona sort.

Finalment i no menys important, dues editorials alacantines també han presentat els seus treballs, com l’editorial Mankell que ha editat digitalment Les Regles de la Cabra, de Francisco Veiga, i l’editorial Eléctrico Romance, que publica Todo era Marzo y otros relatos, resultat d’un projecte solidari amb relats de diversos autors alacantins o vinculats a aquesta ciutat.

No ha sigut una relació exhaustiva perquè no es tracta de fer una llista de totes les editorials, autors i llibreries. Alguns s’han quedat en el tinter però el que he desitjat fer en aquest article és mostrar que encara que les ajudes no arriben al sector de la cultura tots els que gaudim d’ella continuem barallant per ella i aquest Nadal, com la resta de l’any comprarem i consumirem cultura, perquè sense ella no hi ha futur que valga la pena.