La cultura al nostre país està més en perill i ara la culpa la té a més un virus que, clar, és insensible. Aquest sector, la cultura, hauria d’estar en una vigilància permanent per a obtindre alguns bons resultats i ara l’àmplia oferta cultural del nostre Districte Cultural que és la província d’Alacant s’ompli de cancel·lacions, anul·lacions i suspensions, moltes d’elles sine die.

A la ciutat d’Alacant el Teatre el notarà. El Teatre Arniches ha suspés la seua programació i els propietaris del Teatre Principal Alacant, que són varis, estan discutint el seu tancament. El Teatre Chapí de Villena ha plegat veles, el Auditori Teulada-Miraira ha suspés la programació de març i abril igual que el Auditori La Mediterrània de La Nucia. L’oferta musical en llocs públics ja és inexistent i en llocs privats molt condicionada a les mesures de tancament d’aqueixos espais pels governs. La primera víctima clara del mal al sector musical a la província ha sigut la suspensió del Festival Fuzzville!!!. La música en aquesta etapa pateix un dur colp i moltes són les persones involucrades en l’organització de festivals: des de treballadors, passant per artistes, agents, equips de producció, segells discogràfics, mitjans de comunicació i un llarg etcètera.

Tenim dos problemes: un col·lectiu de salut, que és internacional, i que cal atallar i un problema col·lectiu sociocultural que ha de prescindir del valor d’artistes, músics i actrius/actors perquè la gent s’ha de quedar a casa, fins i tot guardant un metre de distància, no donant la mà ni besos, i endreçant-se de manera preventiva periòdicament.

El conjunt del sector cultural, direccions, programadors o gestors culturals han de replantejar urgentment la situació i tirar mà de la seua astúcia per a reprogramar una oferta que s’adeqüe millor als cànons exigits que deixen entreveure propostes minoritàries o d’un baix abast sembre inferior al centenar o millor menys. Però el que no poden fer és només esperar a veure què passa sinó han de prendre noves decisions, les persones necessitem la cultura també per a viure.

Les restes.

A Alacant només queden les restes. La proposta d’exposicions del festival internacional de fotografia PHOTOALICANTE, que excepte noves mesures, es podrà continuar visitant i gaudint i ara és el moment perquè no hi ha moltes altres alternatives. La Galeria d’Art com a AURAL, prèvia cita, que en l’actualitat està exposant a l’autor Bruno Munari. Inicialment també era possible visitar l’exposició ‘Eó’ a la Sala de la Diputació d’Alacant del pintor Ángel Rodríguez Cabrera però amb les noves mesures també romandra tancada al públic de manera temporal.

Govern d’Espanya

Aquest dijous el Consell de Ministres i Ministres pretén mitigar l’impacte en els sectors més vulnerables de l’economia com a pimes, autònoms i especialment els sectors de la cultura i la creativitat. Aquesta mesura afectarà, per exemple, a l’abonament de l’IVA mensual de febrer, març i abril de les petites i mitjanes empreses acollides al sistema de Subministrament Immediat d’Informació (SII) i als pagaments de tributs del primer trimestre el termini de presentació del qual acaba el 20 d’abril. Hauria d’haver tingut en compte el decret les suspensions d’activitats artístiques de qualsevol ordre afavorint actuacions que brindaran la liquiditat perduda pel no desenvolupament d’aquestes propostes culturals per les mesures adoptades per l’administració.

El decret llei publicat aquest divendres en el Boletín Oficial del Estado (BOE) dóna llum verda a una sèrie de mesures urgents davant l’impacte econòmic causat per la pandèmia de la Covid-19. Els ajornaments, que es podran presentar prèvia sol·licitud, es refereixen a deutes tributaris que estiguen en període voluntari de pagament des d’aquest 13 de març fins al 30 de maig.

El Govern, d’altra banda, decretarà aquest dissabte l’estat d’alarma durant 15 dies per a contindre l’expansió de la pandèmia del coronavirus. El Consell de Ministres-as es reunirà aquest dissabte per a declarar-lo qüestió que permetrà limitar temporalment la circulació de persones però no els drets fonamentals dels ciutadans com la llibertat d’expressió o de premsa, o la llibertat de manifestació. No obstant això, sí que permet al Govern limitar la circulació o permanència de persones o vehicles en hores i llocs determinats així com practicar requises temporals de tota mena de béns i imposar prestacions personals obligatòries; intervindre i ocupar transitòriament indústries, fàbriques, tallers, explotacions o locals de qualsevol naturalesa, amb excepció de domicilis privats; limitar o racionar l’ús de serveis o el consum d’articles de primera necessitat; i impartir les ordres necessàries per a assegurar el proveïment dels mercats i el funcionament dels serveis dels centres de producció dels articles de primera necessitat.

Com el públic no pot acudir als centres culturals, els centres s’instal·laran a les cases a través d’Internet. I no sols pels canals oficials. També a nivell particular existeixen iniciatives per a no posar a la cultura en quarantena, com la d’un grup de tuiteros que li les ha apanyades per a convéncer a diversos músics pop (Col·lectiu Panamera, Kuve, Pablo Moreno, Marwan…) perquè retransmeten les seues actuacions online.

Aquest dijous 12 de març, la pinacoteca va posar en marxa la iniciativa El Prat amb tu, un reforç del seu ja de per si mateix potent activitat en la Xarxa –on ofereixen des de visites virtuals fins a eines com una línia del temps per a posar les seues obres en context històric i una enciclopèdia– a través de directes en les seues xarxes socials per a presentar la seua col·lecció i altres espais i activitats menys coneguts.

El Reina Sofia, el major centre d’art contemporani d’Espanya, també continua funcionant a través dels seus canals virtuals, on ofereixen, entre altres continguts, 170 vídeos d’exposicions presents i passades, altres 70 de diverses activitats, així com àudios i càpsules de ràdio. A més, el microsite Repensar Guernica conté imatges imperceptibles a l’ull nu de l’obra mestra de Picasso, i hi ha nombroses publicacions penjades en la web que es poden descarregar de manera gratuïta.

El Museu Thyssen, per part seua, permet realitzar visites virtuals a la seua col·lecció permanent, algunes d’elles immersives. En l’apartat Thyssen Multimedia poden trobar-se visites virtuals a les exposicions, vídeos explicatius dels diferents comissaris, tràilers i altres continguts com a conferències, cursos i simposis. En l’àrea d’educació del museu, EducaThyssen, s’ofereixen recursos i continguts digitals. La iniciativa ConectaThyssen conjumina publicacions digitals i apps com Second Canvas, que permet endinsar-se en les obres del museu en súper alta resolució, i hi ha penjats vídeos del canal Art TV relacionats amb el contingut del museu. També es poden escoltar llistes temàtiques de Spotify creades per la pinacoteca.

Atés que per mesures de prevenció estarem a casa, us recomanem per a aquests dies la vista a aquests 10 museus en un tour virtual de les seues col·leccions online.

 

  1. Pinacoteca di Brera – Milà https://pinacotecabrera.org/

 

  1. Galleria degli Uffizi – Firenze https://www.uffizi.it/mostre-virtuali

 

  1. Musei Vaticani – Roma http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/it/collezioni/catalogo-online.html

 

  1. Museu Archeologico – Atene https://www.namuseum.gr/en/collections/

 

  1. Prado – Madrid https://www.museodelprado.es/en/the-collection/art-works

 

  1. Louvre – Parigi https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne

 

  1. British Museum – Londra https://www.britishmuseum.org/collection

 

  1. Metropolitan Museum – Nova York https://artsandculture.google.com/explore

 

  1. Hermitage – San Pietroburgo https://bit.ly/3cjhdnj

 

  1. National Gallery of art – Washington https://www.nga.gov/index.html

 

ACCIONS EMPRESES EN ALGUNS MUNICIPIS DE LA PROVÍNCIA D’ALACANT

ALCOI

Han decidit suspendre els actes i esdeveniments de concurrència pública socioculturals, esportius i lúdic-festius a la ciutat d’Alcoi, en tots els espais municipals, places i carrers. També se suspenen les visites de grups programades als monuments i edificis de propietat municipal.

Han decretat el tancament del Teatre Calderón, Teatre Principal, Teatre Salesians, saló d’actes del Centre Cultural Mario Silvestre i saló d’actes de l’IVAM CADA ALCOI així com el tancament dels centres de majors i aules de majors i limitar l’aforament a les Biblioteques.

Des d’aquest dissabte es tanca el Centre Cultural, el Centre Cervantes Jove (CCJ), les Biblioteques Central, Uixola i Zona Nord, així com el Centre Social de Zona Nord.

Van suspendre el concert del Diluvi del 13 de març.

L’ALFÀS DEL PI

La 18 Mostra de Teatre de l’Alfàs del Pi es trasllada al mes d’octubre. També queden ajornats l’acte d’elecció de reines de les festes, les X Milles Costa Blanca, les activitats docents de l’Escola de Música de la Lira, així com els assajos de la banda, el Festival Caní i de l’Adopció i tot tipus d’activitat que supose una concentració de persones, com els mercats ambulants dels dies 15 i 20 de març.

ALACANT

Tanquen la xarxa de museus, el MACA, les Cigarreras, l’Arxiu Municipal, les sales del Castell de Santa Bàrbara, inclòs la clausura de l’ascensor, el Centre Municipal de les Arts, els refugis, el Museu de Pesebres i la Llotja. Queden ajornats els programes d’Aula Oberta, Anem a la Biblio, Cultura en barris, els tallers en el Maca i Cigarreras, així com Primavera en parcs, audicions didàctiques i concerts escolars de la Banda i els esdeveniments previstos dins de PhotoAlicante. L’Ajuntament decideix ajornar també les festes dels Moros i Cristians El Palamó-*Villafranqueza i les Festes Patronals en Honor a San José en Carolinas.

D’altra banda, totes les activitats programades pel Institut Valencià de Cultura (incloent, òbviament, Teatre Arniches i la Filmoteca) queden suspeses i —en la mesura que siga possible— s’ajornen a les dates que s’anunciaran oportunament.

La Junta Major de Germanors i Confraries va adoptar la decisió de suspendre els actes previs i les processons de la Setmana Santa. Es va acordar inicialment la suspensió dels actes previs com besapiés, besamans, via-crucis i altres celebracions litúrgiques “perquè a elles solen acudir, quasi de manera majoritària, persones majors incloses en els grups de risc”. A tenor de la situació “i en un clar exemple de solidaritat“ es va arribar a la conclusió de prendre una decisió definitiva.

Es va ajornar la presentació del festival de cultura alternativa ALACANT DESPERTÁ, i això és un problema.

ALTEA

Cancel·lació o ajornament de totes les activitats programades i reunions que suposen aglomeracions o multituds, en tots els Centres Municipals, i en totes les seues instal·lacions (Casa de Cultura, Conservatori, Escola de Música, Centre Cultural d’Altea la Vella, Centre Juvenil, Ràdio Altea, Escola d’Adults, Centres Educatius -infantil, primària, secundària i formació professional-, Centre Social, CEAM, Finca Santa Bàrbara, Vila Gadea, Oficina de Turisme, Ciutat Esportiva Altea, ciutat Esportiva d’Altea la Vella, Casa Toni el Fuster, Casa de l’Aigua). Les biblioteques municipals queden tancades al públic.

CASA MEDITERRÁNEO
Totes les activitats d’aquesta institució queden ajornades fins a nova data, que s’anunciarà oportunament.

DÉNIA

Se suspenen els actes del programa oficia de Falles 2020, el mercat d’encants de Torrecremada, divendres 13 i 20 de març, i el mercadet, dilluns 16 i 23 de març. Se suspenen sim data les activitats i tallers de les Aules de la Tercera Edat, les activitats esportives per a adults, del departament de joventut i els actes culturals organitzats per l’Ajuntament fins al 23 de març.

DIPUTACIÓ D’ALACANT

La Diputació d’Alacant va tancar des del divendres els seus centres culturals del MARQ, el MUBAG i l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert com a mesura de prevenció.

Han acordat la suspensió del XLIX Certamen Provincial de Bandes de Música de 2020 que incloïa la participació de 13 bandes de música i quatre ajuntaments que són Torrevieja, Calp, Bigastro i Algueña.

L’Auditori de la Diputació d’Alacant -ADDA- amplia el període de suspensió de concerts fins al cap de Setmana Santa. Com a mesura preventiva per a contindre la propagació del coronavirus, es posposen els 19 concerts programats fins al 13 d’abril amb la intenció de dur-los a terme més endavant, sempre que siga possible.

Aquesta clausura temporal s’estén també, des de hui dissabte, als jaciments arqueològics del Tossal de Manises, en La Albufereta, i La Illeta dels Banyets, al Campello -incloent les seues zones de jardins i les seues cafeteries-.

EL CAMPELLO

Entre les mesures que recull el decret municipal figuren la decisió d’ajornar tota activitat grupal en els diferents centres i espais públics municipals, com a Centre Social El Barranquet, Biblioteca, Casa de Cultura i Poliesportius.

Pel que fa a la Casa de Cultura, se suspenen totes les activitats programades, incloses les formatives i informatives. En poliesportius, se suspén també l’activitat derivada de la programació, incloses les extraescolars, previstes tant en el Pavelló Central com en el Vincle i centres escolars.

Des del divendres, també e acorda el tancament de parcs i jardins del municipi.

ELX

Es determina la suspensió durant els pròxims 15 dies tota l’activitat municipal que es desenvolupa en l’àmbit de les instal·lacions socioculturals, esportives, culturals i juvenils. També de les festes i dels serveis vinculats amb el turisme.

ELDA

El govern local ha acordat ajornar tots els actes organitzats per l’Ajuntament d’Elda durant el mes de març que impliquen l’aglomeració de persones. L’ajornament afecta a tots els actes públics i esdeveniments socials que tinguen lloc tant a l’aire lliure com en recintes tancats que siguen organitzats per l’Ajuntament, tant a través de les seues regidories com dels organismes o empreses dependents d’aquest.

S’ordena el tancament dels museus municipals (Museu del Calçat, Museu Arqueològic i Museu Etnològic), de les biblioteques municipals, del Centre Cívic i Juvenil i del Teatre Castelar. S’ajornen tots els programes, tallers i activitats culturals, didàctiques, educatives i lúdiques que se celebren en espais municipals, així com en places i carrers.

FINESTRAT

Es procedeix al tancament i cessament d’activitat a la Casa de Cultura, Biblioteca municipal, Museu, Tourist Info (Cala i Pl. Poble), Centre d´Informació Juvenil, Llar del Pensionista, Centre Social de Terramarina i Centre Multiusos de la Cala de Finestrat.

FUNDACIÓ CAJA MEDITERRÁNEO

Ajorna totes les activitats programades fins al pròxim 29 de març en els centres de la Fundació Caja Mediterráneo. Així mateix, es cancel·len totes les visites guiades a les nostres Sales d’Exposicions i Casas Museo de Novelda i Monòver.

IBI

Suspendre les activitats esportives, culturals i assistencials, així com la impartició de cursos i/o tallers que es desenvolupen en Poliesportius, Piscina, Instal·lacions Esportives Municipals, Escoles Esportives, Centres Culturals, Biblioteca, Centre d’Informació Juvenil i Casal, Mercat ambulant dels dilluns, Museus (Joguet, Biodiversitat, Arcade i Museu de la Festa), Casa de Cultura, Teatre Riu, Centres de Serveis Socials, Edifici Fàbrica Pilen i Polivalent, i en general qualsevol activitat d’aqueixa índole que es desenvolupe en un centre de titularitat municipal.

LA NUCIA

El concert Beethoven, Beethoven! previst per al dissabte 14 de març en el Auditori de la Mediterrània, La Nucia, queda suspés com a mesura de prevenció davant l’evolució de la pandèmia mundial de coronavirus. S’ajorna l’estrena a Espanya d’Etern Morricone amb l’orquestra de cambra italiana Ensemble Le Muse inicialment al 17 d’abril. De moment han decidit mantindre de moment, mentre no hi haja directrius noves, l’activitat en el centre cultural de les escoles d’art, dansa, ballet, música, teatre… vinculades al Auditori La Mediterrània

MURO

Romandran tancats els serveis públics socioculturals i esportius següents: Centre Cultural Polivalent (CCP), Edifici dels Jubilats, – Biblioteca Municipal, Arxiu Municipal, Instal.lacions Municipals Esportives, Edifici del Castelln, Edifici del Matzem, Casa de Ferro i Edifci Canyaret

ORIHUELA

La Junta Major de Confraries, Germanors i Majordomies de la Setmana Santa d’Orihuela acorda per unanimitat suspendre tots els actes programats durant la Quaresma com són el Pregó, la Presentació del llibre Setmana Santa a Orihuela i les Jornades Gastronòmiques de Quaresma.

PETRER

Ajuntament de Petrer i l’organització de ArtenBitrir han decidit ajornar la celebració de la 8a Trobada d’artistes de carrer, previst per al cap de setmana del 27 al 29 de març, remenant setembre com una possible data alternativa. Així mateix, també se suspenen el “Concert de Dons”, que la colla El Terròs havia programat per a aquest divendres 13 en el Teatre Cervantes.

Des d’aquest divendres Petrer es duu a terme el tancament al públic de totes les instal·lacions esportives del municipi, espais socials com el centre Clara Campoamor i el de Juan Millá, així com el Museu Dámaso Navarro i el castell-fortalesa. Quant a les biblioteques (Poeta Paco Mollà i Poeta Enrique Amat) es mantenen obertes exclusivament per al préstec de llibres, no podent utilitzar-se com a sala d’estudis i/o lectura.

SANTA POLA

Se suspén el Certamen de Monòlegs, la gala del 13 de març i gala final del 20 de març. Les Visites guiades organitzades per la Regidoria de Turisme el mes de març així com el cicle de Poetes a la Biblioteca 26 de març. També s’ajorna el Teatre previst a la Casa de Cultura “Turist or not turist” 27 març i la Trobada Patchwork 28 març.

TEULADA

El Auditori de Teulada-Moraira ajorna les següents activitats, a l’espera d’una nova data que esperen poder anunciar en breu:

-27 de març – DESMUNTANT A SÈNECA. JORGE JAVIER

-28 de març – XII FESTIVAL DE DOLÇAINA I PERCUSSIÓ

-4 abril – ENCONTRE DE BANDES

-5 abril – Òpera: DON GIOVANNI

Les entrades adquirides tindran validesa per a la nova data que queda pendent d’anunciar. Si alguna persona decideix retornar la seua entrada li serà abonada íntegrament la quantitat de la mateixa

TORREVIEJA

Cancel·lació de totes les activitats culturals, així com el tancament de les sales de lectura, biblioteques i escoles municipals. Tancament de les cases de la Tercera Edat del Acequión, Pedro Lorca, Sant Pasqual i La Mata, així com del Centre Municipal d’Oci (CMO).

UNIVERSITAT D’ALACANT

Queden ajornades totes les activitats culturals de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant fins a un altre avís. També la Jornada de Portes Obertes de la Universitat d’Alacant, prevista per a aquest diumenge 15 de març queda ajornada.

VILLENA

Han decidit suspendre totes les activitats públiques organitzades per l’ajuntament entre el dijous 12 i el dilluns 16 de

Casa de Cvltura de Villena

març tots dos inclusivament. La suspensió d’activitats inclou les organitzades en edificis públics com: Espai Jove, Casa de Cultura, Teatre Chapí, Centre de Majors, Centre Esportiu Villena, etcètera. De manera concreta, aquesta cancel·lació afecta a la realització de la sarsuela GEGANTS I CAPGROSSOS, programada per a aquest dissabte 14 de marzi i que es posposa a una nova data encara per determinar.

A la Casa de Cultura han suspés el Cicle poètic “A Micro Obert” dedicat a Antonio Machado que havia d’haver-se realitzat ahir divendres 13.

A Villena romandran tancats al públic parcs i jardins, poliesportiu municipal, biblioteques públiques, sala d’estudi, Arxiu Municipal. D’altra banda, s’ha decretat el tancament dels locals juvenils, per a això es comptarà amb la col·laboració de la Policia Local.

Només amb la col·laboració de tots i totes s’aconseguirà tornar a una normalitat en per a poder gaudir de nou de concerts, festivals, exposicions, teatre dansa i circ i qualsevol altra disciplina cultural de la qual, en principi, només se salva la literatura.