L’obra Argila i calç d’Elvira Cambrils ha resultat guanyadora de la XXVIII edició del Premi Enric Valor de Novell·l’en Valencià que convoca la Diputació d’Alacant, un guardó que està dotat amb 20.000 euros.

El diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, ha presentat aquest matí l’obra seleccionada pel jurat del certamen al costat de l’autora premiada, natural de Pego. Navarro ha valorat el nivell dels catorze treballs que han concorregut a aquesta edició i ha recordat “el compromís d’aquesta institució amb la cultura en general, i amb la literatura en valencià en particular, per a transmetre a la societat la riquesa de les nostres arrels”.

Argila i calç, -presentada al certamen com a Amina, el llarg viatge- és la sisena novel·la de Cambrils i, amb la comarca de la Marina Alta com a escenari, narra l’odissea de dues dones, una jove refugiada d’Àfrica i una escriptora valenciana que forgen una història d’amor i complicitat. Tal com ha explicat la seua autora, la història d’Amina i Blanca “té un fort component ètic i testimonial, d’una banda, centra el focus en la tragèdia dels immigrants i en aqueixa gran fossa comuna en la qual s’ha convertit el Mediterrani, però també posa en valor a grans escriptores valencianes contemporànies, el treball de les quals no ha sigut prou reconegut”.

La novel·lista guardonada ha impartit classes com a catedràtica de Filosofia en instituts de la Comunitat Valenciana. Entre els seus relats de ficció destaquen Mira’m, Amor (Bromera, 2007) Premi Blai Bellver de Xátiva, El bes de l’aigua (Bullent, 2010), Tot el que tinc per ballar amb el teu (Bullent, 2014), A la platja de Camus (Bullent, 2018) i Aire (Aila, 2021), Premi Carmelina Sánchez-Cutillas. A més, ha rebut també el guardó Felipe Ramis per Foc a la llar (Lletra impresa, 2022), el Soler i Estruch per Vestida de lluna (Bullent, 2016) i l’accèssit lliure de Narrativa de Dons per la mar d’Essaouira (Les dones compten, 2018).

El premi literari convocat per la institució provincial reconeix el treball emprés per Enric Valor i Vives per a la normalització de la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana des de les seues facetes d’autor i investigador. Aquesta disciplina li va fer mereixedor de rellevants reconeixements com el de les Lletres Valencianes atorgat per l’Ajuntament de València, el Premi Sanchís Guarner, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya o la Medalla d’Or de la Província d’Alacant, concedida a títol pòstum per la Diputació d’Alacant.

El jurat d’aquesta edició ha estat presidit per Navarro i ha comptat com a vocals amb el diputat provincial Óscar Mengual, Rafael Poveda, escriptor i enòleg, Isabel Marcillas i María Ángeles Francés, doctores en Filologia Catalana, Vicent Ferrán García Perales, professor adjunt de la Universitat CEU Cardenal Herrera, així com els filòlegs Marc Senabre i Carlos Ferrer.