La Diputació d’Alacant ha entregat els primers Premis a la Cultura Alacantina Miguel Hernández aquest dissabte a les vint personalitats i organitzacions, representacions i espais seleccionats pel jurat del certamen en una gala conduïda pel presentador Luis Larrodera que ha reunit en el ADDA a destacats representants del sector cultural, autoritats i nombrós públic.

L’acte ha començat amb la benvinguda de la vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, qui ha subratllat que “en aquesta nit d’homenatge a la cultura alacantina volem premiar el talent i la tradició, la creativitat i la innovació i tot allò que ens fa únics, exemplars i pioners en molts sentits”.

Parra ha reconegut “la destacada contribució de tots els premiats, mereixedors d’aquest guardó perquè han aconseguit superar tots els obstacles i posar la cultura alacantina en el lloc que mereix, a l’abast de tots, des de les més diverses disciplines i la riquesa de la diversitat”.

Durant la gala, la música en directe i la pintura han cobrat protagonisme amb les actuacions d’Inés Domínguez al començament de la vetlada i del grup Mailers, com a tancament de l’acte de lliurament dels premis. Tots dos han interpretat versions dels poemes de Miguel Hernández del repertori del cantautor Joan Manuel Serrat. També en record del poeta oriolà, l’artista Diego Zappa ha pintat sobre l’escenari un retrat del seu rostre durant el desenvolupament de l’esdeveniment. Els moments més emotius s’han viscut durant el lliurament dels guardons.

Mailers
Mailers

Amb el Premi a la trajectòria professional consolidada en el món de la cultura s’ha reconegut la labor i trajectòria de la poeta Pilar Blanco Díaz, en la categoria del sector del llibre; al director d’il·luminació Juanjo Llorens, del sector de les arts escèniques; al pintor i escultor Joan Castejón, del sector de les arts visuals; al compositor Luis Ivars, del sector de l’audiovisual; i a la pianista Marisa Blanes, del sector de la música.

Luis Ivars
Luis Ivars

El Premi als nous creadors i emprenedors culturals s’ha entregat en aquesta primera edició al periodista i escriptor José Manuel Carcasés, en la categoria del sector del llibre; a la Companyia Otra Danza, del sector de les arts escèniques; al Grup de Reüll, del sector de les arts visuals; al director de cinema Javier Marco, del sector de l’audiovisual; i al solista de bateria i timbalero Javier Eguillor, del sector de la música.

Asun Noales. Otra Danza
Asun Noales. Otra Danza

El Premi a la innovació de la cultura a través de les tecnologies de la informació i comunicació ha recaigut en el Projecte de Digitalització del llegat documental del poeta Miguel Hernández, realitzat per la Diputació de Jaén a través de l’Institut d’Estudis Gienenses, en la categoria del sector del llibre; el dramaturg, director de teatre i compositor Juan Luis Mira Candel, del sector de les arts escèniques; l’artista Daniel García Andújar, del sector de les arts visuals; l’il·lustrador Mario Paul, del sector de l’audiovisual; i el pianista i compositor Ricardo Descalzo, del sector de la música.

Juan Luis Mira Candel
Juan Luis Mira Candel

El Premi a la promoció i difusió de la cultura popular s’ha concedit a l’investigador i periodista Joan Borja, en la categoria del sector del llibre; al Misteri d’Elx, en sector de les arts escèniques; al Museu d’Agost, del sector de les arts visuals; al Programa ‘Tresors amb història’ d’À Punt, del sector de l’audiovisual; i a l’Orfeó Crevillentí, del sector de la música.

Els premis han sigut entregats per autoritats i representants del sector cultural. El guardó, un disseny en metall i resina, representa una ploma, en al·lusió a l’escriptor Miguel Hernández, amb els colors blau i daurat empleats en tota la imatge gràfica desenvolupada amb motiu dels Premis a la Cultura Alacantina.

Nombroses autoritats de la província d’Alacant han abrigallat als premiats en aquesta primera edició del certamen d’homenatge a la cultura alacantina. Ha assistit a més una àmplia representació del jurat dels Premis, presidit per Julia Parra i del qual han format part també per la directora de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, Pilar Tébar, el director del Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana, José Luis Pérez Pont; la directora de l’àrea de Cultura de la Diputació, María José Argudo; el director del MUBAG, Jorge Soler; la secretària general de la Diputació, Amparo Koninckx, el director de la UNED d’Elx, Paco Escudero; el director de Publicacions del Gil-Albert, Antonio Cabot; i, pel ADDA, Jaume Gavilán, agent de Continguts Artístics.