El Diputació d’Alacant ha organitzat una edició especial del Certamen de Bandes per a celebrar el cinquanta aniversari d’aquesta convocatòria. Les activitats, que es desenvoluparan aquest cap de setmana, els dies 29 i 30 d’octubre, tindran lloc en el ADDA amb la participació de huit formacions musicals alacantines.
La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha convidat a la ciutadania a gaudir d’aquest certamen al qual es podrà assistir gratuïtament després de recollir les entrades, disponibles ja en la taquilla del ADDA per a tots els interessats. La responsable provincial ha remarcat “la rellevància d’aquest aniversari amb el qual volem homenatjar els milers de músics alacantins que han format part de totes les formacions musicals que han participat en aquest concurs al llarg de cinc dècades”.
El programa començarà dissabte que ve, a les 17.00 hores, amb la participació de la Societat Unió Lírica Pinosense, l’Ateneu Musical de Cocentaina i la Societat Musical Lira Orxetana. El diumenge hi haurà dues sessions, matutina i vespertina. Al matí, a partir de les 9.00 hores, intervindrà l’Agrupació Artístic Musical el Treball de Xixona, la Societat Musical l’Amistat de Villafranqueza i la Societat Filharmònica Unió Musical d’Agost. A la vesprada, des de les 17.00 hores, tindran lloc les actuacions de L’Harmonia Societat musical Alacant i la Societat Musical l’Esperança de Sant Vicent del Raspeig.
Totes les bandes convocades interpretaran un pasdoble, una peça de lliure elecció i una de les obres proposades per l’àrea de Cultura de la Diputació, entre les quals es troben la simfonia Entorns d’Estimant Blanquer, Figures Sonores de Henk Badings, Errant i polonesa de Juan Carlos Cantó Francés i Miilotxes de Ferrán Campos Valdés.
Després de les intervencions, el jurat triarà la guanyadora de cadascuna de les quatre secciones competidores, decisió que s’anunciarà al final del certamen. Mentre té lloc deliberació, el públic podrà gaudir d’un concert de S.C.D Carolines d’Alacant amb un recopilatori d’obres del compositor alacantí Jesús Mula. El certamen acabarà el diumenge amb el lliurament de plaques a les bandes, tancant-se l’acte amb la interpretació de l’Himne Regional.
La selecció de bandes participants i la composició de les diferents seccions, realitzada des de l’àrea de Cultura, s’ha realitzat després del període d’inscripció i un sorteig celebrat en el Palau Provincial. En total, hi ha quatre categories, en funció del nombre de músics que componen cada banda. La primera secció és per a agrupacions de 71 a 90 places; la segona reuneix a aquelles que tenen entre 51 a 70; en la tercera estan incloses bandes 41 a 50 i en la quarta de 31 a 40 places.
Exposició fotogràfica
Paral·lelament a les audicions, en el recinte del ADDA es podrà contemplar una exposició fotogràfica retrospectiva dels certàmens des dels seus començaments l’1 de desembre de l’any 1968 fins a l’actualitat. La mostra, que consta de 60 imatges procedents de l’arxiu gràfic de la Diputació, es podrà visitar gratuïtament en l’hall de l’auditori durant tot el cap de setmana.