La Diputació d’Alacant ha elaborat el primer documental d’àmbit nacional que relata la història i evolució de la guitarra clàssica espanyola en poc menys d’una hora de durada. Es tracta de ‘La catedral de les 6 cordes’, un treball audiovisual amb caràcter internacional elaborat per la institució provincial i l’estrena absoluta de la qual tindrà lloc el pròxim 21 de setembre en el ADDA.

El vicepresident i diputat de Presidència i Relacions Institucionals, Carlos Castillo, ha donat a conèixer aquest matí tots els detalls d’aquesta proposta des de Viena, on s’ha desplaçat per a presentar la cinta a mitjans especialitzats, coincidint amb l’assistència de l’Orquestra de Joves de la Província d’Alacant al festival Summa Cum Laude que va guanyar en la seua passada edició.

A través de sis capítols, representant les sis cordes de la guitarra que actuen com a fil conductor, les millors veus de doblatge del país componen amb poemes de Pablo Neruda, Federico García Lorca, Mario Benedetti o Antonio Machado, entre uns altres, un relat intimista i profund sobre aquest instrument, des dels seus inicis fins a l’actualitat.

Carlos Castillo ha manifestat que “aquest documental té projecció internacional donada la importància i el caràcter inèdit del seu contingut, puix que reflecteix no solament la història de la guitarra, sinó també les emocions i sentiments que aquesta suscita”.

La vinculació d’Alacant amb aquest instrument es remunta a diverses dècades i continua en l’actualitat, convertint-nos en punt de trobada d’alumnes dels cinc continents i dels millors professors del món, fet que constata que la guitarra clàssica espanyola està més vigent i viva que mai i que la província forma part de la seua trajectòria”, ha concretat el vicepresident.

El primer apartat del documental està dedicat als orígens de la guitarra i al seu procés de construcció, mentre que el segon versa sobre els grans intèrprets i compositors que ha donat aquest instrument amb noms com Francisco Tárrega, Andrés Segòvia, Narcís Yepes o Regino Sáinz de la Maça. A aquest espai segueix un altre dedicat al present i futur de la guitarra a nivell mundial, amb aportacions de David Russell, Pepe Romero, Manuel Barrueco, Keigo Fujii, Fabio Zanon i Ignacio Rodes.

La quarta corda o secció es destina a la part docent, en la qual destaca el master que des de fa alguns anys es desenvolupa a Alacant, província històricament rellevant en l’aprenentatge de la guitarra amb dues dels millors professors del món, José Tomás i José Luis González, tots dos deixebles avantatjats d’Andrés Segòvia. Ells van convertir el nostre territori, en la dècada dels 70 i dels 80, en punt neuràlgic d’ensenyament, amb alumnes procedents de tot el món.

Segons ha concretat Castillo “aquest va ser l’embrió de la tradició guitarrística de la província en el món i des de llavors hem sigut bressol de grans intèrprets i compositors”.

El capítol cinc aborda la simbiosi entre la guitarra clàssica, la flamenca i l’elèctrica, mentre que tanca el documental una anàlisi sobre el ‘Concert d’Aranjuez’, obra mestra universal d’aquest instrument.

El cineasta Domingo Rodes, membre del departament d’Imatge de la Diputació, és el director i coguionista, al costat de Ramón Cánovas, d’aquest projecte audiovisual l’enregistrament del qual s’ha perllongat durant una mica més d’un any, donada la complexitat de les entrevistes, amb localitzacions a Alcoi, Alacant, Busot (Coves de Canelobre), Muro, Aranjuez, Barcelona, Granada, Sigüenza i Vila-real. El reportatge ha sigut traduït al japonès, xinès, alemany, anglès i valencià, amb versió original en castellà.

La passada en primícia d’aquesta cinta, ‘La catedral de les 6 cordes’, s’ha celebrat en l’històric Hotel Imperial de la ciutat austríaca amb la presència del ministre conseller de l’Ambaixada d’Espanya a Vietnam, així com del director de l’Orquestra de Joves de la Província d’Alacant, Francisco Maestre, i del guitarrista Ignacio Rodes els qui, al costat d’uns quaranta músics de la jove formació, han oferit una interpretació d’uns 15 minuts de durada.

La OJPA, fundada en 2009 per Maestre i els integrants de la qual són intèrprets d’entre 14 i 26 anys de tota la província, va oferir ahir tard hores un concert en el Sala Daurada del Musikverein de la ciutat, en el qual cada 1 de gener se celebra el tradicional Concert d’Any Nou.

Finalment, el diputat de Presidència ha conclòs que “Viena i Alacant s’uneixen en una simfonia de sensacions amb aquest documental amb el qual reafirmem la recuperació del nostre patrimoni i fusionem la nostra història amb la guitarra. Volem que Alacant siga la capital mundial de la guitarra, protagonista indiscutible de la nostra tradició i de la nostra passió per la música i la cultura”.

La OJPA fundada en 2009 por su director Francisco Maestre. Foto: Gabinete de Prensa. Diputación AlicanteLa OJPA fundada en 2009 por su director Francisco Maestre. Foto: Gabinete de Prensa. Diputación Alicante