La Diputació d’Alacant inverteix 45.000 euros en l’actualització i reordenació de l’Arxiu de Bigastro

La Diputació d’Alacant inverteix 45.000 euros en l’actualització i reordenació de l’Arxiu de Bigastro

La Diputació d’Alacant ha conclòs les tasques de reordenació i actualització de l’Arxiu Municipal de Bigastro, un projecte que ha contemplat l’organització, l’anàlisi, la descripció i la classificació de 663 lligalls de documents i la realització de prop de 3.800 registres informàtics.

El diputat de Bon Govern, Adrián Ballester, ha presentat aquest matí, al costat de l’alcaldessa de la localitat, Teresa María Belmonte, el resultat d’aquests treballs, que han comptat amb una aportació per part de la institució provincial de 45.000 euros.

Les labors, desenvolupades al llarg de vuit mesos, han inclòs així mateix la digitalització de 8.000 imatges pertanyents als llibres d’actes i la instal·lació de 112 metres lineals de prestatgeries. Els documents més antics corresponen a l’any 1800 i formen part dels fons del Jutjat de Paz i de la sèrie Lliure d’Actes de la Junta Municipal de Sanitat de 1804-1805.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és contribuir a frenar la deterioració que, per falta de recursos, pateixen alguns dels dipòsits arxivístics de la província i, al mateix temps, recuperar, sistematitzar i donar a conèixer la nostra història i cultura. El resultat d’aquest projecte ha sigut la creació d’una completa xarxa composta per prop de noranta arxius municipals, organitzats i custodiats des de la Diputació d’Alacant”, ha explicat el diputat.

La institució provincial col·labora amb l’Ajuntament de Bigastro des de l’any 2002, quan es va signar el primer conveni per a organitzar els seus fons documentals. Des d’aleshores, s’han organitzat un total de 2.065 lligalls i s’han realitzat 6.969 registres informàtics.

Una vegada finalitzada la intervenció, la Diputació d’Alacant ha lliurat al consistori els instruments de descripció necessaris per a accedir a la documentació organitzada i custodiada en l’Arxiu Municipal. Aquests són la Guia, l’Inventari Documental en paper i en format Word i la base de dades de Access. A més, s’han elaborat unes xicotetes Normes d’Ús de l’Arxiu i un Manual de Recomanacions per a la recuperació de documents.

Gràcies a aquestes tasques de reordenació, que s’emmarquen en el Pla d’Ajudes a Arxius Municipals que impulsa la institució provincial des de l’any 1990, es facilita l’accés a la informació tant al personal dels propis ajuntaments com a investigadors o públic en general.

About The Author

Leave a reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Próximos Eventos

mayo

19ene(ene 19)18:0014jun(jun 14)20:00Alicante. Taller ¿Hablamos de libros?(enero 19) 18:00 - (junio 14) 20:00 Sede Ciudad de Alicante - Universidad de Alicante (2), San Fernando,40Secciones:LetrasTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosAlicante. Taller ¿Hablamos de libros?

30ene(ene 30)20:1529may(may 29)20:15Las películas fundamentales de la historia de Hollywood. Análisis y debate .(enero 30) 20:15 - (mayo 29) 20:15 Sede Ciudad de Alicante - Universidad de Alicante, Avenida Dr. Ramón y Cajal, 1 AlicanteSecciones:CineTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosLas películas fundamentales de la historia de Hollywood. Análisis y debate

08feb(feb 8)20:0020sep(sep 20)20:00Campanya de Teatre del Mediterrani(febrero 8) 20:00 - (septiembre 20) 20:00 Fundación MediterráneoSecciones:Escena,TeatroTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosCampanya de Teatre del Mediterrani

En Twitter

INFORMACIÓN Y CULTURA CON TODOS-AS PARA TODOS-AS.

La información cultural es un compromiso de los medios, profesionales y colaboradores que desarrollan una labor transformadora y de madurez social que permite elevar la capacidad de percepción de la ciudadanía. Nosotros no sentimos parte de esta historia que compartimos con otros diarios que además son amigos y, por tanto, respaldamos y os invitamos a leer y a compartir.

X