El diputat de Presidència, Carlos Castillo, va presentar el llibre Testimonie d’una època de Martín Sanz que arreplega la dilatada trajectòria de l’arquitecte Juan Antonio García Solera. La publicació inclou una completa selecció de material gràfic i documental, en la seua majoria inèdit, procedent de l’arxiu personal del destacat urbanista alacantí.

Castillo ha ressaltat la brillant qualitat de la publicació “que reflecteix a la perfecció l’evolució urbanística d’Alacant i la seua província, alhora que transcriu amb certesa una aventura vital que sobrepassa les nou dècades i un recorregut professional vinculat en moltes etapes a la Diputació d’Alacant”. De fet, mentre acabava els seus estudis a Madrid García Solera va realitzar pràctiques en la institució provincial, on va treballar posteriorment com a tècnic. Un home extraordinari que ha passat per tots els temps per a ser testimoni de la transformació de la província de la qual ha sigut testimoni i protagonista real.

La presentació pública del llibre es realitza avui dilluns 12 de novembre en el ADDA a les 20 h. i comptarà amb la presència en l’acte del president de la Diputació d’Alacant César Sánchez.

Va projectar un dels edificis més representatius de la ciutat i va fer realitat un dels objectius més anhelats pels alacantins, comptar amb un auditori de la categoria del ADDA. “Aquesta emblemàtica obra uniria per sempre el nom de García Solera al de la institució provincial”, segons ha recalcat el diputat, qui ha insistit que “la Diputació valora especialment la importància de donar a conèixer i acostar el talent de la província a tots els ciutadans i, en aquest cas, d’arreplegar el testimoniatge d’una vida, d’una trajectòria humana i professional d’un alacantí del que tots hem de sentir-nos orgullosos”.

El reconegut arquitecte és autor, a més, d’altres destacades construccions com la Cambra de comerç, en l’antic hotel Pal·las, el Col·legi Oficial de Metges o la innovadora urbanització del Complex de Vistahermosa. Un home que ha estat implicat sempre en les manifestacions culturals, socials festeres i professionals de la ciutat i la província.

Per la seua banda, Sanz ha sabut captar l’essència d’aquest insigne alacantí de 94 anys, de gran tenacitat i constància, més enllà de l’àmbit professional i el resultat és un interessant testimoniatge que reflecteix a la perfecció la faceta humana, familiar i personal. El fil conductor d’aquesta semblança és una extensa i íntima entrevista, resultat d’hores de xarrades i converses disteses en l’estudi de García Solera.

El llibre, enquadernat en tapes dures i amb prop de 150 pàgines, inclou nombroses fotografies personals, així com documents tècnics, plànols, retallades de premsa i el seu extens currículum vitae amb una relació de les seues obres i projectes més destacats. No és el llibre comercial a l’ús. És un llibre no de prestatgeria, és una obra per a tocar-la, compartir-la i d’un exemple molt destacat de la figura d’un gran alacantí.

En paraules de Martín Sanz “ha sigut un treball expres, nascut en el nadal passat. Tres mesos intensos d’enregistraments. Com no concebo aquests projectes sense la part gràfica, he comptat amb l’arxiu fotogràfic personal. Té un arxiu fotogràfic, perfectament organitzat i que arreplega tota una vida”. “El manté els seus actius personals quasi com un jove de 30 anys amb una capacitat de reflexió nítida”.

L’organització del llibre és un poquet anàrquica. Quasi escrit com m’ho ha explicat, sense temàtiques o cronologies. García Solera és paradigma de la tenacitat l’esforç i la constància que no ha variat un àpex amb els anys. Un home que va apreciar molt al seu pare. Un home que es desperta al matí i escolta a l’Escamarlà. Ell no combrega, ho explica, amb el model de ciutat d’Alacant que s’ha consolidat, no és l’Alacant que li agrada encara que siga un enamorat d’Alacant i la província.

Sanz és autor de diverses publicacions, l’escriptor i periodista Martín Sanz va publicar el seu primer llibre en 2003, Semblanza, biografia del cronista oficial de la província d’Alacant, Vicente Ramos. A més, la seua producció literària inclou Made in Alacant, que recopila una sèrie d’entrevistes amb personatges de la societat civil alacantina, i Compromís i permanència, dedicat a la vida i obra de Manuel Peláez. Les edicions més recents són, fins ara, les més personals de l’autor, Absències i La gran oblidada. Postals des de l’Albufereta.

Arxiu fotogàfic de García Solera

Arxiu fotogàfic de García Solera