El ADDA acollirà el dissabte 26 de març a partir de les 19.00 hores la primera edició dels Premis Sou Cultura Musical, una iniciativa de la Diputació d’Alacant i la Fundació ADDA que ret homenatge als grans compositors alacantins Óscar Esplá, Jesús Mula, Estimant Blanquer i Rodríguez Albert.

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha explicat que els nous guardons “rendiran un merescut reconeixement a la trajectòria d’organitzacions i professionals que han contribuït enormement a fomentar la cultura musical de la província i a afermar el seu gran valor social, formatiu i patrimonial”.

Parra, que presideix el jurat dels primers Premis Sou Cultura Musical, ha avançat els noms dels guanyadors d’aquesta edició en cadascuna de les quatre categories establides. La Societat de Concerts d’Alacant ha sigut reconeguda amb dos dels guardons: el Premi Especial Óscar Esplá a la trajectòria musical i el Premi Jesús Mula al projecte musical de caràcter social i pedagògic. Aquesta doble distinció commemora el 50 aniversari de l’organització alacantina impulsora de les 36 edicions del Concurs d’Interpretació. Entre els seus mèrits, destaca a més la seua ferma aposta pels joves talents amb la concessió de 300 beques de formació.

El Premi Estimant Blanquer a la innovació, creació i originalitat en la música s’entregarà el pròxim dia 26 de març a l’agrupació Dolç Tab Jazz Project per distingir-se amb un estil propi diferenciat de gran autenticitat i contribuir a la normalització de l’ús de la dolçaina com a instrument solista, més enllà de la música popular. La seua fusió de jazz amb sons característics de la tradició musical de la Comunitat Valenciana ha aconseguit el reconeixement del públic i de la crítica especialitzada.

Finalment, el Premi Rodríguez Albert a la difusió, promoció i recuperació del patrimoni musical alacantí ha sigut concedit a Jesús María Gómez Rodríguez, professor de piano, concertista i vicedirector del Conservatori Superior de Música Óscar Esplá d’Alacant, pel treball d’estudi publicat en el qual examina i analitza l’obra del compositor Rodríguez Albert. En ell es mostra la seua influència avantguardista en un àmbit tant nacional com internacional, interpretada al piano. La publicació contribueix a la promoció d’aquest important patrimoni musical alacantí.

Participació destacada de Adda·Simfònica

La cerimònia dels Premis Sou Cultura Musical comptarà amb l’actuació de l’Orquestra Adda·Simfònica, dirigida per Josep Vicent, que realitzarà un recorregut per la cultura musical alacantina amb la interpretació d’obres dels compositors que donen nom als guardons, entre altres.

El programa inclou Deu Melodies Basques, de Jesús Guridi Bida, El Barret de Tres Pics: Jota Final, de Manuel de Falla, Simfonia Aitana, d’Óscar Esplá i Triay, Etnacila, fantasia per a orquestra, de Jesús Mula Martínez, Tríptic Orquestral, d’ Amando Blanquer Ponsoda i Sonata de la mar i el camp, de Rafael Rodríguez Albert.

Formen part del jurat dels Premis Sou Cultura Musical, a més de la seua presidenta, Julia Parra, l’agent de Continguts Artístics del ADDA, Jaume Gavilán, el solista internacional de guitarra Vicente Ballester, l’intendent cap de producció artística del ADDA, Francisco Mestre, el director del Conservatori Superior de Música Óscar Esplá d’Alacant, José Vicente Asensi Seva, i, en qualitat de secretària, María José Argudo, directora de l’àrea de Cultura de la Diputació d’Alacant.