La Diputació d’Alacant ha presentat la XXIII Exposició Provincial de Filatèlia que es podrà visitar en el Palau Provincial fins al 7 de gener de 2023. La mostra reuneix més de 9.000 segells, targetes i documents de la província d’Alacant procedents de col·leccions cedides per la Societat Filatèlica i Numismàtica Alacantina.
La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, que ha inaugurat la mostra, ha explicat “la labor de la Diputació per a oferir a tots els públics una programació cultural àmplia i variada que reculla diferents disciplines i sensibilitats i, en aquesta ocasió, convidem a fer un recorregut per la nostra història de la mà d’un element tan singular com és el segell i els documents filatèlics i targetes”.
Sobre les col·leccions exposades, la titular de Cultura ha destacat que “té encara més valor en el context d’una societat digital en la qual a penes es compren segells” i ha reivindicat la seua capacitat “per a situar-nos en el temps en un moment concret, convertint-se en improvisat narrador d’esdeveniments perquè romanguen en el record col·lectiu”.
Després de visitar l’exposició acompanyada del president de la Societat Filatèlica i Numismàtica Alacantina, José Miguel Esteban, i altres membres d’aquesta organització, Julia Parra i la directora de l’àrea Cultura de la Diputació, María José Argudo, han entregat diplomes a tres dels col·leccionistes privats que han participat en la mostra.
Aquesta nova proposta, amb 19 col·leccions de segells, inclou peces que recullen la història postal de la Comunitat Valenciana com les marques de les carteries d’iniciativa privada dels balnearis o segells de franqueig de l’època sobre cartes i targetes postals. També es presenten targetes i sencers portals Cervantinos, produïdes durant la Guerra Civil Espanyola per la Impremta Nacional de Tolosa, ja que la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre estava en mans republicanes. Així mateix, la mostra inclou documents localitzats a Alacant durant els segles XIX i XX amb peces de la Diputació i l’Ajuntament, així com marques de Carteries Rurals, tant oficials com d’iniciativa privada de la regió.
Les col·leccions es divideixen en quatre categories: ‘Història Postal’, ‘Filatèlia Temàtica’, ‘Classe Oberta’ –amb contingut de suport no específicament filatèlic- i, finalment, ‘Filatèlia Juvenil’. D’altra banda, els participants rebran un diploma acreditatiu i el segell commemoratiu i matasellos dissenyats per a l’ocasió amb motiu del 200 Aniversari de la Diputació.
La XXIII Exposició Provincial de Filatèlia, oberta a la ciutadania i de caràcter gratuït, es podrà visitar de dilluns a dissabte en el Palau Provincial des de hui fins al 7 de gener en horari de 10.00 a 13.00 hores al matí i de 17.00 a 21.00 hores a la vesprada.
L’objectiu de la Societat Filatèlica i Numismàtica Alacantina, fundada en 1946, és divulgar, promocionar i fomentar a tots els nivells l’afició pel col·leccionisme i per a això compta amb la col·laboració de més de 20.000 inversors i aficionats. A Espanya, aquesta disciplina compta amb més de mig milió de seguidors i 65.000 inversors.
https://youtu.be/W38e3RPG3Q0