El cicle Mediterrani en Dansa continua el diumenge 5 de juny, a 19h., en la seu de Fundació Mediterrani Alacant (Av. Doctor Gadea,1) amb la participació de la cineasta Arantxa Aguirre, que presentarà els documentals Una americana a París i La gira per la Xina. La directora de “Dancing Beethoeven”, entre altres, mantindrà un diàleg amb el públic assistent quan finalitze la projecció.
La primera edició de Mediterrani en Dansa ha portat durant la primera meitat de l’any la millor dansa espanyola als escenaris de Fundació Mediterrani d’Alacant i Múrcia. Pel cicle han passat artistes de la talla de Joaquín de Llum i Antonio Najarro, director i exdirector de la Companyia Nacional de Dansa; Miguel Ángel Berna, el Ballet de Barcelona, Asun Noales, Isaac Montllor, etc…
L’últim esdeveniment d’aquesta primera edició del cicle tindrà lloc el dissabte 11 de juny, a Alacant, amb el ballet flamenc “La sabatera prodigiosa”, una representació de la Companyia Murciana de Dansa basada en l’obra de Federico García Lorca.
Pel·lícules
En Una americana a París (2012), la ballarina americana Kathleen Thielhelm és acceptada per una de les companyies més prestigioses d’Europa, Béjart Ballet Lausanne. La seua primera gira amb la companyia li dona l’oportunitat de ballar en la llegendària Òpera de París, on, després d’un inesperat succés, Kathleen ha de demostrar el seu tremp.
La gira per la Xina (2013) mostra, sota la mirada còmplice d’Aguirre, la trobada entre el prestigiós Béjart Ballet Lausanne i el públic xinés en l’Òpera Nacional de Pequín i els grans teatres de Hangzhou i Xangai. Les escenes del viatge s’alternen amb seqüències de treball en l’estudi i en l’escenari i moments de riure i de tensió.

El dilluns 6 de juny els dos documentals es projectaran dins de la Cinemateca de Fundació Mediterrani, aquesta vegada sense la presència d’Aguirre. La Cinemateca és un cicle de projeccions dedicades als millors documentals internacionals i nacionals sobre el món de la música i la dansa, on totes les pel·lícules s’ofereixen en versió original amb subtítols en castellà.
Biografia
Arantxa Aguirre (Madrid, 1965) és filla de l’actriu Enriqueta Carballeira i del director de cinema Javier Aguirre i es va doctorar en Filologia Hispànica. Ha publicat els llibres «Buñuel, lector de Galdós» (Premi Pérez Galdós 2003) i «34 actors parlen del seu ofici» (Ed. Càtedra, 2008), seqüela del seu llargmetratge nominat al Premi Goya «Hècuba, un somni de passió».
Al llarg de la seua carrera, Aguirre ha sigut ajudant de direcció de Mario Camus, Pedro Almodóvar o Carlos Saura entre altres. En 2020 va ser triada acadèmica de número per la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Ferran. El seu últim llargmetratge, “Zurbarán i els seus dotze fills” (2020), es va estrenar en la Seminci de Valladolid i ha obtingut el Premi Mirades del Festival de Cinema Inèdit de Mèrida.
La seua relació amb el món de la dansa arranca en 2008 amb la seua pel·lícula Un ballet per al segle XXI, distingit com a millor documental internacional en el Festival de Curtmetratges de Santiago de Xile. En 2009 va realitzar el llargmetratge L’esforç i l’ànim, sobre el llegat artístic del coreògraf Maurice Béjart. Ja en 2012, va realitzar Una americana a París, deliciosa pel·lícula que narra el debut inesperat d’una jove ballarina estatunidenca en l’estrena d’un espectacle en l’Òpera Garnier de París, interpretant la coreografia de Béjart sobre els Moviments per a quartet, op. 5 d’Anton Webern.
Després d’això, Aguirre va continuar fent treballs de gran interés com «Gira per la Xina», així com diverses retransmissions de ballet per a la cadena francesa Mezzo TV. En 2016 arribaria el treball que major projecció ha brindat a Aguirre, la pel·lícula «Dancing Beethoven», distingida amb nombroses nominacions i premis, i projectada en sales comercials d’Alemanya, Suïssa, el Japó i Espanya.