La directora Isabel Coixet rebrà el Premi d’Honor del Festival de Cinema d’Alacant, recolzat per la Diputació, com a reconeixement a la seua dilatada carrera. El lliurament tindrà lloc hui dissabte en el ADDA en el marc de la gala inaugural a la qual assistiran, entre altres personalitats, les actrius Inma Cuesta i Kiti Manver.

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha remarcat l’àmplia i significativa trajectòria de la cineasta i li ha agraït la seua presència a Alacant. “És un gran suport per a aquest Festival que, any a any, va guanyant pes en el panorama nacional i internacional gràcies al treball dels organitzadors, amb Vicente Seva al capdavant, i a la implicació del sector”, ha destacat Parra, qui s’ha compromés a continuar recolzant aquesta iniciativa “amb la volem mostrar el nostre més ferm suport al cinema després d’un any d’intermedi que ha causat grans estralls en tot el sector cultural, però comencem a prendre alé i a veure a poc a poc la llum”.

Per part seua, la reconeguda cineasta ha manifestat que “el Festival d’Alacant és una cita a la qual no podia fallar, perquè eren molts anys intentant vindre i sempre per alguna cosa al final no venia. Rebre un premi com aquest em fa pensar en el pas dels anys, a vegades pense que no són necessaris, però sí que ho són”. “Els premis i festivals com el d’Alacant ens ajuden a reconnectar amb el públic i veure la reacció de la gent davant el teu treball”, ha puntualitzat Coixet.

La directora més llorejada al nostre país opta a un nou Goya per Nieva a Benidorm, pel·lícula que es projectarà aquesta vesprada per a continuar l’homenatge a la seua figura, i, en paraules de Seva, “és un referent per a tots els amants del cinema pel seu treball i el seu estil particular. És un orgull i un honor poder tindre-la amb nosaltres en aquesta edició en la qual el Festival compleix la seua majoria d’edat”.

Alguns dels homenatjats en edicions anteriors han sigut Alex de l’Església, Rodrigo Cortés, Bigas Lluna, Daniel Montsó, Jaume Balagueró, Imanol Uribe o Jaime Chávarri. L’última edició, va recollir aquest guardó Rodrigo Sorogoyen.

La passió de Coixet pel cinema va començar de xiqueta, quan li van regalar la seua primera càmera, però els seus inicis professionals van ser en la publicitat. Va guanyar molts premis pels seus espots i finalment en 2000 va fundar la seua pròpia productora, Miss Wasabi Films.

En 1989 va debutar com a guionista i directora de cinema, amb el drama Massa vell per a morir jove, que li va suposar la nominació al premi de Millor Director Novel en els Goya. A està li seguirien Things I never told you (1996), la seua primera pel·lícula en anglés, Als quals estimen (1998), La meua vida sense mi (2003), guardonada amb el Goya al Millor Guió Original i gràcies a la qual va aconseguir l’èxit internacional, o La vida secreta de les paraules (2005), premiada amb quatre Goya.

En 2007 guanyaria el Goya a Millor Documental amb Invisibles, realitzat al costat d’altres quatre directors. Després van arribar Elegy (2008), Mapa de los sonidos de Tokio (2009) y Aral. El mar perdido (2010). En 2011 es va alçar amb un altre Goya a Millor documental amb Escuchando  al Juez Garzón (2011), mentre que en 2012 va dirigir Marea blanca i en 2013 Ayer no termina nunca, premiada amb quatre Biznagas de Plata en el Festival de Cinema de Màlaga. Li seguirien Another em (2013), Learning Drive (2014) i Nobody wants the nigth en 2015, any en què va rebre la Medalla Chevalier dónes arts et dónes lettres per part del Ministeri de Cultura Francés.

La seua filmografia es completa amb Talking about rose. Prisoner of Hissène Hauré (2015), Spain in a Day (2016), The bookshop (2017) -Goya a la Millor Direcció i al Millor Guió Adaptat-; Elisa i Marcela (2019) i Foodie Love (2019), la seua primera sèrie. Al setembre de 2020 va rebre el Premi Nacional de Cinematografia i aqueixa mateixa tardor va estrenar Neva a Benidorm, la seua última pel·lícula.