La responsable municipal de l’Àrea de Cultura, Marga Antón, acompanyada pel programador del CCCE L’Escorxador i director de l’esdeveniment, José Luis Mas, presenta la cita que se celebrarà en diversos espais del nucli urbà del 5 al 20 de maig
El Festival de Cultura LGTBI+ Diversa, pioner en la Comunitat Valenciana i en l’actualitat el més important de la seua categoria a la província d’Alacant, torna del 5 al 20 de maig de 2023 per a donar visibilitat i mostrar la realitat del col·lectiu des d’una perspectiva cultural amb el diàleg, el debat i la diversitat per bandera. L’edil de Cultura, Marga Antón, acompanyada pel programador del CCCE L’Escorxador i director de la cita, José Luis Mas, ha desgranat en el Consistori les activitats que es duran a terme en la present edició.
La regidora destaca de les activitats de la present edició, entre altres propostes, l’exposició ‘Game[in]g Problems_Queerplay’, la funció teatral ‘Sweet Dreams’, la projecció de film ’20.000 espècies d’abelles’ i el concert de Lluna Ki i el discjòquei Àlex Marteen.
Sota el lema estatal “Diversitat Familiar LGTBI+”, una idea que queda patent en una programació en la qual es pretén que “cada sigla de LGTBI+ estiga representada a través d’una activitat”, ha indicat Mes, la titular de Cultura va recordar que, a excepció d’algunes actuacions a preu simbòlic de cinc euros, les activitats són gratuïtes i que arrancaran el divendres 5 amb l’obertura a la Sala Lanart de L’Escorxador de la mostra del Grup d’Investigació Massiva sobre la perspectiva LGTBI+ en els videojocs Game[in]g Problems_Queerplay i posarà punt final el dissabte 20 a les 22.00 hores, a la terrassa del recinte cultural, amb el concert de Lluna Ki i el discjòquei Àlex Marteen i el tradicional pregó, que serà pronunciat per la finalista de l’anterior edició de Drag Race, la drag queen il·licitana Venedita Von Däsh, que estarà acompanyada per Hornella Góngora, participant en l’edició d’enguany.
A més, Antón ha destacat del festival els Diversa Games, un concurs pensat per a conéixer les característiques del col·lectiu que tindrà lloc així mateix en L’Escorxador el divendres 12 a les 20.00 hores; les Jornades d’Esports LGTBI+ en l’exterior del Centre de Congressos Ciutat d’Elx el dissabte 13 a les 10.00; i la presentació de llibre Absència i excés: lesbianes i bisexuals assassines al cinema de Hollywood de Francina Rives en l’Espai Hernandià a les 11.00. En aquest acte, en el qual hi haurà una taula redona moderada per la docent i escriptora il·licitana Olga Mínguez, es pretén donar la volta a l’estereotip negatiu que sempre mostrava en pel·lícules dels noranta i algunes clàssiques sobre les lesbianes, tal com ha precisat Mas.
L’esdeveniment, pioner en la Comunitat Valenciana i el més important de la seua categoria a la província d’Alacant, va arrancar en 2009 per a donar visibilitat i mostrar la realitat del col·lectiu amb el diàleg, el debat i la diversitat per bandera
“El Diversa fa picades d’ullet a diferents disciplines artístiques”, ha indicat la regidora, referint-se a aquesta presentació i a les propostes teatrals, cinematogràfiques o de cabaret programats en aquesta edició 2023. Com la funció Sweet Dreams d’Alberto Velasco, que tindrà lloc en L’Escorxador el diumenge 14 a les 19.00, que inclourà un posterior debat amb l’autor i els actors de l’obra; la projecció de 20.000 espècies d’abelles de Estíbaliz Urresola, guanyadora de l’Os de Plata a Berlín a la millor interpretació i de la Biznaga d’Or en el Festival de Màlaga, també en L’Escorxador a les 19.00 hores, amb la taula redona Abans i després de la Llei Trans en la qual participaran Leo Mulió i representants de l’Associació Chrysallis de famílies i joventut trans; o el teatre-cabaret Venedita i Hornella es diverteixen en l’Espai Escènic de L’Escorxador el dissabte 20 a les 20.00 hores.
Antón, igualment, ha volgut subratllar les activitats infantils del festival que es desenvoluparan en L’Escorxador perquè els xiquets “puguen aprendre la diversitat familiar existent”. En aqueix sentit, la cintura formativa Tipi Art serà el 13 de maig a les 11.00, mentre que el de pintura Amb el meu papà, amb la meua mamà a la mateixa hora el 20 de maig. “Totes les edicions aquests tallers tenen una participació massiva, i als menors els temes que es tracten en els mateixos no els resulten aliens i que els tenen molt interioritzats”, ha manifestat l’edil.
Antón, qui ha agraït a l’equip de voluntaris i als tècnics de Cultura i de Joventut el seu treball per fer possible anualment l’esdeveniment, i la participació de la Regidoria d’Igualtat i Drets Socials, ha manifestat que el Diversa va arrancar en 2009 per iniciativa municipal, i que creix i es consolida a través del temps. Només l’any passat 3.000 persones van gaudir d’aquest festival que “no deixar de tindre un impacte molt important en el col·lectiu i en la localitat”, ha valorat, a l’ésser un esdeveniment l’acció del qual no es limita al L’Escorxador. “No es concentra en un únic espai, sinó que es diversifica”, ha dit sobre aquest tema l’edil, amb l’objectiu d’acostar, més si cap, el Diversa a la ciutadania.