Aquest dijous, 29 d’octubre, es presentarà el llibre J. Martínez Ruiz “Azorín”. Escrits anarquistes de José Soriano Palao.

L’acte, organitzat pel CEL, Centre d’Estudis locals del Vinalopó serà en els Salons Princesa, Carrer Jardins 48, d’Elda (Alacant). Donarà principi a les 20.00 hores i acompanyaran a l’autor l’editor de la Fea Burgesía, Fernando Fernández Villa i el politòleg José Ferrándiz.

En paraules de l’autor, el que es pretén amb aquest llibre és atraure a algun jove o no tan jove lector a llegir de nou a Azorín, posant com a cimbell els seus escrits anarquistes, que si bé és cert que no passaran a les pàgines més importants de la història de l’anarquisme espanyol, sí almenys constitueixen una mostra de l’home apassionat que sempre va ser José Martínez Ruiz “Azorín” i que va formar part d’aquells joves anarquistes espanyols de fi de segle que van defensar amb absoluta convicció els postulats que propugnaven acabar amb l’Estat, el matrimoni i la religió. Van creure fermament que en la propietat estava el mal i la causa del delicte, per la qual cosa era precisa la seua abolició i, sobretot, van lluitar incansablement per la justícia social i per la fi de l’explotació de l’home per un altre home.

José Soriano Palao (Iecla, 1949)

Fill Predilecte de Iecla. Doctor en Medicina i Cirurgia. Jubilat en 2014 com a Cap de Servei de Medicina Interna de l’Hospital General Universitari “Reina Sofia” de Múrcia. Acadèmic Corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina i Cirurgia de Múrcia. Llicenciat en Geografia i Història en l’especialitat d’Història Moderna i Contemporània (Universitat de Múrcia, 1995). Ha publicat Sanitat, salut i canvi demogràfic a Iecla: 1852-1930 (2000), i Paraula clau: Iecla en la premsa nacional, 1868-1936 (2016). Autor de nombrosos articles d’Història Contemporània en Papers de Geografia, Asclepio, Revista d’Estudis Yeclanos Yakka, HC Història Contemporània de la Universitat del País Basc.

José Soriano Palao
José Soriano Palao