La 51a edició de la Fira del Llibre d’Alacant tindrà lloc en la plaça Sèneca i en l’edifici públic adjunt a la mateixa -l’Espai Sèneca -, del divendres 21 de maig fins al diumenge 30. Participen en la mateixa 12 entitats, entre editorials, llibreries, la UA i signatures del sector cultural. El programa contempla desenes d’actes presencials i on – line.

La Regidoria de Cultura d’Alacant, dirigida per Antonio Manresa, impulsa aquesta trobada, que és organitzat per la societat Makyre, que es va imposar en el concurs públic celebrat per l’Ajuntament per a triar la millor proposta per a desenvolupar-la. La regidoria, per primera vegada, ajudarà econòmicament a les llibreries per a fer front al cost de les casetes, aportant-los més del 50% de la despesa, segons han avançat Manresa i la cap se de servei de Cultura, Macarena Fuentes.

Antonio Manresa i Macarena Regueira, directora de Makyre, han explicat en roda de premsa que la programació de la present edició pretén ser “molt completa i fidel reflex de les diferents varietats i riqueses del sector, amb activitats en les quals es pararà atenció a tres franges d’edats: infantil, juvenil i adult”.

Obertura amb Carlos Zanón

En la inauguració de la trobada cultural prendrà part l’escriptor de gènere negre Carlos Zanón i en les presentacions, xarrades i compareixences davant els lectors intervindran, així mateix, autors rellevants, com Manuel Jabois, Ana Merino, Laura Chica, Lorenzo Silva, Marta Robles, Sonsóles Ónega, Herminia Luque, Javier Castillo, Victor de l’Arbre, Paz Castelló, i María Montesinos, entre altres.

En la roda de premsa, tots dos interlocutors han destacat que hi haurà més autores que autors i que es comptarà amb llibreries d’Alacant i província, així com de Múrcia i València, entre altres punts.

Antonio Manresa hi ha apuntat que la fira estarà amenitzada amb la visita de 27 autors, entre els quals es compten guanyadors de diferents premis literaris, com el Nadal, el Fernando Lara o Planeta. “A la part presencial de la fira unirem la secció parteix on–*line, especialitat que ha vingut per a quedar-se. Farem, en resum, una gran fira, amb llibreries, editorials de províncies limítrofes, amb el que la fira d’Alacant serà encara més gran”.

Còmic i videojocs, inclosos

Macarena Regueira ha manifestat que “la fira introdueix activitats en la qual intentem que tota la indústria del llibre estiga representada. Hi haurà actes sobre novel·la amb temàtica policíaca, passant per novel·la rosa, negra, novel·la històrica, de suspens i no-ficció, a més d’obres de temàtiques filosòfiques i psicològiques, entre moltes altres”.

La directora de Makyre aclareix que “hem tractat de fer-los un buit a tots, que tots els gèneres estiguen inclosos, hem introduït el còmic, i el videojoc, a més de literatura específica per a cridar l’atenció dels joves”.

Les casetes de la fira s’instal·laran a l’aire lliure en la plaça Sèneca i les activitats, xarrades i conferències, seran a l’interior, a la sala Sèneca.

La fira disposarà de la seua pròpia web i el cartell que la representa, amb la frase “Valor per llegir”, ha sigut dissenyat per Ana Martí, de l’Escola de Disseny.