La tradicional Fira del 9 d’Octubre tindrà enguany un format reduït per la Covid-19 i es mantindrà únicament la Fira del Llibre en Valencià, que s’ubicarà en l’avinguda del País Valencià, enfront del Centre Cultural Mario Silvestre, on es realitzaran les activitats literàries de tallers i presentacions de llibres. L’activitat cultural al voltant de la Fira del Llibre es desenvoluparà des del dimecres 7 d’octubre fins al diumenge 11 a migdia, en què es clausurarà la Fira. D’altra banda, les invitacions per a l’acte del 9 d’Octubre en el Calderón es repartiran el pròxim dimecres i dijous en horari de taquilla en el mateix teatre.

Pel que fa a la Fira del Llibre en Valencià comptarà amb la presència de quatre llibreries alcoianes: Detroit, Llorens, Natura i Universal, les quals oferiran les últimes novetats en la nostra llengua, amb descomptes especials. La Fira del Llibre en Valencià estarà oberta el divendres i dissabte, de 10 a 20 hores, i el diumenge de 10 a 14 hores.

El regidor de Cultura, Raül Llopis, destaca el canvi d’ubicació: «Encara que siga en un altre format i situació, no volíem que la literatura en la nostra llengua no estigueren al carrer durant la festa gran de tots els valencians així que Alcoi tornarà a celebrar la Fira del Llibre en Valencià, que cada 9 d’Octubre tenim a la ciutat però adaptada a la nova situació sanitària i les mesures de seguretat pertinents. La fira es trasllada enfront del Centre Cultural des del divendres 9 d’octubre al diumenge 11 d’octubre a migdia, i comptarà també amb presentacions de llibres i activitats per als més menuts sempre amb ciita prèvia».

El programa d’activitats literàries acull diverses presentacions de llibres: el dimecres 7, a les 19 horES, “Hotel Fontana”, de Pau Alabajos, XLV Premi de Teatre Ciutat d’Alcoi; el divendres 9, a la mateixa hora, “Els titelles al País Valencià”, de Jaume Lloret, i el dissabte 10, a les 12 hores, “Plantes valencianes: descripció i usos tradicionals”, d’Antoni Belda Antolí. També hi ha 3 sessions d’un taller de pop-up a càrrec de Silvia Colomer en la Biblioteca Tirisiti.

La programació cultural de la Fira clou amb un contacontes, de Carles Llinares i Jordi Carbonell, el diumenge 11, a les 12 horEs, organitzat per la Coordinadora Alcoià-Comtat pel Valencià. Per a l’assistència a totes aquestes activitats cal inscripció prèvia obligatòria telefonant al 965 53 71 43 a les vesprades o enviant un correu electrònic a biblioteca@alcoi.org.

D’altra banda, les invitacions per a l’acte del 9 d’Octubre en el Calderón es podran arreplegar el pròxim dimecres i dijous en la taquilla del teatre. Durant l’acte es farà entrega dels premis 9 d’Octubre, es llegirà el manifest  i es realitzarà el concert de la Primitiva, del qual adjuntem el programa.