La Fundació Caja Mediterráneo ha presentadoç la nova etapa de la Llotgeta. Centre Fotogràfic, que comença la seua marxa amb l’exposició Jean Laurent. Fotografies de València i Alacant en el Segle XIX.

D’aquesta manera, l’històric edifici de la Llotgeta de València (Plaça del Mercat, 4) es converteix en un nou centre cultural dedicat específicament a la fotografia en tots els seus vessants i manifestacions.

El president de la Fundació Caja Mediterráneo, Luis Boyer, i el president de la Fundació Railowsky, Juan Pedro Font de Mora, han presentat el projecte als mitjans de comunicació, alhora que han inaugurat l’exposició, la primera produïda especialment per a aquest centre.

Tant la Fundació Caja Mediterráneo com la Fundació Railowsky estan treballant des d’un any per a tancar una programació de qualitat que convertisca La Llotgeta un centre de referència nacional. Per a això produirà exposicions inèdites a les quals intentarà convertir-les en itinerants, i portarà a valència fotògrafs i fotògrafes de fama internacional. Entre els principals objectius del nou projecte de la Llotgeta. Centre fotogràfic destaquen difondre la fotografia valenciana, educar en la cultura visual i utilitzar la fotografia com a element d’inclusió social.

Tot això, destaca Luis Boyer, “es realitzarà des de la filosofia de realitzar les coses a poc a poc però amb coherència i serietat. Comencem amb l’exposició de producció pròpia ‘Jean Laurent. Fotografies de València i Alacant en el segle XIX’ comisariada per José Aleixandre.”

Luis Boyer afig que “La Llotgeta comença una nova etapa gràcies a l’acord entre la Fundació Caja Mediterráneo i la Fundació Railowsky”. “Entre els nostres objectius”, afig Boyer, “està l’arribar a acords i establir sinergies amb entitats de referència que ens permeten oferir activitats i programació de qualitat a la societat, i per això és un orgull haver arribat a un acord amb la Fundació Railowsky”. “Estem convençuts que aquesta nova etapa de la Llotgeta serà tot un èxit”, conclou el president de la Fundació Caja Mediterráneo.

Per part seua, Juan Pedro Font de Mora afirma que volem “convertir a la Llotgeta en un centre de referència de la fotografia valenciana que té molts i bons fotògrafs i fotògrafes, i servir com a nucli vertebrador entre Alacant, Castelló i València. A més se li donarà un vessant internacional a través de la cooperació amb altres països del Mediterrani.”

Entre els pròxims projectes que es desenvoluparan en La Llotgeta es poden trobar una mostra inèdita de Carlos Saura, que a més de cineasta té una doble faceta de gran fotògraf. Així mateix, també estan previstes sengles exposicions de Javier Arcenilla, guanyador entre altres del World Press Photo, i de ELUA (Escriptors de Llums).

Exposició Fotografies de València i Alacant en el segle XIX

Jean Baptiste Laurent Menier havia nascut en Parzy, França, el 23 de juliol de 1816. Des de 1844 es trobava residint a Madrid, on es dedicava a la fabricació de paper de fantasia. No se sap amb certesa quins van ser els començaments de Laurent com a fotògraf, encara que ja en 1856 tenia obert el seu primer estudi fotogràfic en la Carrera de Sant Jerònim de Madrid, número 38 quart pis, en el terrat on havia tingut el seu estudi Charles Clifford i poc temps després ja era reconegut com un gran retratista, gràcies a la qualitat del seu treball, per la qual cosa va ser cridat a fer fotografies per a la Casa Real.

En 1858 Laurent va realitzar un reportatge fotogràfic sobre les Obres Públiques del ferrocarril Madrid-Alacant, que va suposar el seu pas de fotògraf retratista a empresari de la fotografia. I com a empresari fotogràfic enviament als seus fotògrafs comissionats per a fotografiar les ciutats d’Espanya i incorporar aquestes imatges als seus arxius per a poder posar-les posteriorment a la venda. D’ací van nàixer els catàlegs de la casa Laurent on s’indicaven totes les fotografies que aquesta empresa tenia a la venda. En el catàleg de 1867 només apareix una fotografia del port de València i algunes d’Elx.

A més de les fotografies de la construcció de la línia ferroviària

Castillo de Santa Bárbara.. Colección Diaz Prosper - Jose Huguet

Castillo de Santa Bárbara.. Colección Diaz Prosper – Jose Huguet

Madrid- Alacant en 1858, Laurent va tornar a Alacant en 1862 per a fotografiar un simulacre de combat naval de l’armada espanyola.

Per a completar els arxius d’imatges, no va dubtar a associar-se amb altres fotògrafs, com és el cas del valencià nascut a Bicorb José Martínez Sánchez, qui va recórrer la costa valenciana fotografiant les poblacions per a incorporar-les a l’arxiu de Laurent com la vista general d’Elx de 1867 o una imatge del palmerar d’Elx. Al principi l’associació entre Laurent i Martínez Sánchez està basada en la igualtat de condicions, però a poc a poc el nom de Laurent va anar desplaçant al de Martínez Sánchez fins al punt que aquest va desaparéixer de l’autoria.

Durant molt de temps s’havia atribuït a Jean Laurent l’autoria de la col·lecció de fotografies de València i Alacant, quan realment va ser el fotògraf francés Jules Ainaud qui va prendre aquestes imatges. Les fotografies de València van ser realitzades durant els mesos d’abril a juny de 1870, comissionat per la casa la Casa Laurent & Cía. de Madrid per a fotografiar tota l’àrea mediterrània, fent fotografies de Saix, Elx, Oriola, Alacant, Alzira, València i Sagunt, per a ser incorporades al catàleg de la signatura.

L’exposició exhibeix fotografies dels arxius i col·leccions de José Huguet, Javier Sánchez Portas i José Aleixandre. Cal destacar la panoràmica del port de València realitzada a partir de dues fotografies de la Col·lecció Díaz Prosper. Així mateix hi ha una segona panoràmica de la façana del riu Túria de 3 metres realitzada a partir de sis fotografies de l’Arxiu José Huguet.

La mostra Jean Laurent. Fotografies de València i Alacant en el Segle XIX romandrà oberta del 16 d’abril al 30 juny. L’horari de visita de dilluns a divendres de 10 a 14 hores i de 17.30 a 20.30 hores, dissabtes d’11 a 14 hores i de 17.30 a 20.30 hores. L’entrada és lliure.

La Llotgeta. Centre fotogràfic

L’edifici de la Llotgeta està situat en el centre històric de València, al costat del Mercat Central, i compta amb dues sales per a exposicions, una sala de conferències i una aula – taller.

L’acord aconseguit entre totes dues entitats convertirà aquest nou espai en un punt de trobada a València per a fotògrafs, organitzacions vinculades a la fotografia i públic en general. Mantindrà una programació d’exposicions fotogràfiques, conferències, accions formatives i activitats diverses. Així mateix, “La Llotgeta – Centre Fotogràfic” obrirà les seues portes a entitats relacionada amb la cultura que necessiten un espai per a projectes entorn de la fotografia.

El Centre Cultural La Llotgeta forma part del conjunt arquitectònic del Mercat Central, peça clau del modernisme valencià les obres del qual van començar en 1915 i va quedar inaugurat en 1928. L’Ajuntament de València va convocar un concurs per a la seua construcció que van guanyar els arquitectes Alexandre Soler i Francesc Guardia. Es tracta d’un dels pavellons administratius annexos a l’edifici central del mercat, que des de la seua construcció ha passat per diferents fases d’usos públics.

En 1980, l’edifici de la Llotgeta va ser reestructurat interiorment per a albergar una entitat bancària i finalment en 1993 va passar a convertir-se en el centre cultural de la Fundació Caja Mediterráneo a València, sempre mantenint el seu esperit arquitectònic original i la seua idiosincràsia modernista.