La Fundació Caja Mediterráneo convoca el 40é premi de novel·la curta “Gabriel Sijé”, dotat amb 4.000 euros per a l’obra guanyadora, amb la finalitat de donar suport a la promoció de nous talents de la literatura de parla hispana.

El president de la Fundació Caja Mediterráneo, Luis Boyer, destaca que “el Premi Gabriel Sijé, igual que la resta de concursos literaris de la Fundació (el Premi Gabriel Miró i el Concurs de Novel·la Vargas Llosa) posen de manifest el compromís que la Fundació Caja Mediterráneo manté amb el foment de les expressions culturals, i la nostra voluntat de suport als talents literaris i als nous narradors”.

La Fundació Caja Mediterráneo convoca des de 1972 i de manera ininterrompuda, actualment de manera biennal, el premi Gabriel Sijé, l’objectiu del qual, a més de promoure la figura de l’escriptor oriolà, és potenciar als nous narradors i escriptors de la llegua castellana.

Les obres, de tema lliure, hauran de ser inèdites i no haver sigut premiades en cap altre concurs o certamen literari. Com a novetat, enguany, a recomanació del jurat de la passada edició del certamen, s’ha incrementat l’extensió de les novel·les curtes a concurs, que hauran de tindre entre 80 i 125 pàgines, havent d’estar escrits en format documente DIN A4, per una sola cara, a doble espai en tipus de lletra Arial de 12 punts i un màxim de 30 línies per fulla.

Les novel·les es presentaran en format pdf i baix lema o pseudònim i s’han d’enviar a l’adreça de correu electrònic concursosliterarios@cajamediterraneo.es. Les bases poden descarregar-se en la web de la Fundació: http://www.cajamediterraneo.es/actividad/bases-del-xl-concurso-de-novela-corta-gabriel-sije/

El termini d’inscripció va arrancar el 5 de novembre de 2019 i es tancarà el 31 de gener de 2020, i la fallada es donarà a conéixer a partir de la segona quinzena del mes de juny de 2020. La novel·la guanyadora s’alçarà amb un premi dotat amb 4.000 euros.

Jurat

El jurat del Premi Gabriel Sijé estarà format per Adriana Torres, Fuensanta Estremera Saura, Luis Mariano Abad Merino, Manuel Cifo González i José Antonio Torregrosa Díaz, mentre que Inés Chamón serà la secretària del certamen.

El premi Gabriel Sijé va nàixer en 1972, impulsat per l’actual Fundació Caja Mediterráneo, per a honrar la memòria de l’il·lustre autor oriolà, Gabriel Sijé, que és el pseudònim amb el qual va ser conegut Justino Marín Gutiérrez, nascut a Orihuela el 30 d’octubre de 1915.

Aquest autor va escriure diferents contes, articles periodístics i va realitzar algunes traduccions, a més de fundar la revista “Xiule” en col·laboració amb Carlos Fenoll i amb Jesús Poveda. En 1944 va aparéixer el seu únic llibre publicat en vida, “Del sencillo amor”. Aqueix mateix any va guanyar el premi “Concha Montalvo” pel seu conte “Una historia demasiado vulgar”.

Premis literaris

Tant el premi de novel·la curta “Gabriel Sijé”, amb les seues 40 edicions, com el de contes “Gabriel Miró”, amb 60 edicions, són dues dels premis literaris més antics d’Espanya. Tots dos, al costat del “Vargas Llosa de Novel·la”, van ser creats per l’actual Fundació Caja Mediterráneo per a incentivar la cultura i, especialment, la creació literària en llengua castellana.

El nombre d’obres presentades als certàmens literaris de la Fundació Caja Mediterráneo ha anat en augment amb el pas del temps, així com la varietat dels llocs de procedència. En l’actualitat es presenten obres remeses des de tots els països hispanoparlants.