La Fundació Caja Mediterráneo ha organitzat, dins de la programació de l’II Festival Flamenc Mediterrani, la projecció de dos documentals sobre dos de les dones més destacades de la història del flamenc, la mítica cantaora Paquera de Jerez i la genial balladora La Chana.

El dia 5 de Novembre es podrà veure en l’Aula de Cultura d’Alacant (Av. Doctor Gadea, 1) el documental “Per orient ix el sol: la Paquera de Jerez a Tòquio” (2001, 52 minuts), dirigit per Fernando González Cavalls. Aquesta pel·lícula reviu el primer viatge a Japó de la Paquera de Jerez a les seues 67 anys, i serveix com a punt de partida per a realitzar un recorregut per la vida de l’artista i analitzar la figura de la cantaora dins de la història del flamenc. Aquesta travessia serveix, al mateix temps, per a analitzar la situació actual del flamenc i la seua repercussió en països tan llunyans com Japó.

Un jove antropòleg sevillà, Fernando González-Cavalls, va voler immortalitzar-la en una pel·lícula documental que és el testimoniatge viu d’una artista tan personal i inimitable. “Per Orient ix el sol. La Paquera de Jerez a Tòquio”. “Una carambola que la destinació va voler fer coincidir per a gaudi de tots quants participem d’ella”, segons paraules del director. Un homenatge a la memòria d’una de les grans, a un mite del cante, a la veu immortal de la Paquera de Jerez.

El dilluns següent, 12 de novembre, es projectarà “La Chana”, documental dirigit per Lucija Stojevic i Ernesto Briceño. Durant els 60 i 70, la Chana va ser una de les balladores del Flamenc més populars del món fins que desapreció sobtadament de l’ull públic.

De nom Antonia Santiago Amador, nascuda a l’Hospitalet de Llobregat en 1946, La Chana és una figura imprescindible del flamenc d’Espanya que va abandonar sobtadament els escenaris en el més alt de la seua carrera. Aqueix documental reprèn la seua història i mostra a una artista encara poderosa.

La Fundació Caja Mediterráneo organitza l’II Festival Flamenc del Mediterrani en l’Aula de Cultura d’Alacant, que del 2 de novembre a l’1 de desembre reunirà a algunes de les figures més destacades del flamenc actual. El Festival Flamenc Mediterrani s’articula en quatre apartats principals. D’una banda, els sis espectacles, i paral·lelament, quatre classes magistrals, dues projeccions i un concurs de fotografia relacionat amb el festival.

Les entrades per als espectacles i les classes magistrals del Festival es poden adquirir en Entrades al teu Abast (www.entradasatualcance.com i 902070087), mentre que les entrades per a les projeccions es poden adquirir per 2 euros en la taquilla de l’Aula de Cultura d’Alacant (Av. Doctor Gadea, 1).