La Casa Museu Modernista de Novelda de la Fundació Caja Mediterráneo ha acollit l’exposició “Retrats Modernistes. La fotografia d’estudi a Alacant i província: 1890-1910”, mostra que reuneix fons gràfics de la col·lecció del Museu Comercial i Industrial d’Alacant i Província.

El president de la Fundació Caja Mediterráneo, Luis Boyer, i David Beltrá, director del Museu Comercial i Industrial han sigut els encarregats de presentar al públic l’exposició, que es podrà visitar del 20 d’octubre al 2 de desembre de 2018.

Luis Boyer ha assenyalat que “l’exposició que es pot veure en nostra Casa Museu Modernista de Novelda arreplega uns fons gràfics de gran interès, que retraten una època d’esplendor i creixement, la Belle Époque de la província d’Alacant”. “Per a la Fundació Caja Mediterráneo”, afig Boyer, “és un honor poder col·laborar amb el Museu Comercial i Industrial i valorem molt el treball que està realitzant David Beltrá per a recuperar la història de la nostra província”.

Les fotografies que es poden veure en la Casa Museu Modernista de Novelda conformen una mostra original i única basada en la selecció de retrats d’alacantins i alacantines durant les dècades de major esplendor de la Belle Époque i Època Modernista, des de finals del segle XIX fins al final de la segona dècada del segle XX, caracteritzada pel progrés socioeconòmic i cultural i de major enfocament cap al gaudi de l’oci.

L’exposició, comisariada pel propi David Beltrá i per Verónica Quiles, permet al visitant aprofundir i conèixer de forma fidedigna la moda i indumentària del corrent modernista, representada sobretot en la moda femenina i masculina, en les fotografies de grups, les parelles, les famílies, els xiquets… que van ser retratats en les ciutats més industrialitzades i amb major desenvolupament comercial de la nostra província.

En l’últim terç del segle XIX s’estaven forjant nous sectors industrials de la província, cadascun d’ells lligat a un municipi o comarca: vi, panses, torró i xocolates, calçat, joguets i nines, pedra natural, safrans i espècies, tèxtil i paper de fumar, així com la resta d’activitats agrícoles, comercials o de serveis enfocades al turisme.

La capital alacantina té un gran protagonisme en aquesta mostra, igual que altres ciutats costaneres com Denia i Torrevella, i d’interior com Alcoi, Elx, Monòver, Oriola i Novelda, entre unes altres. La col·lecció del Museu Comercial, basada en productes fabricats ‘Made in Alacant’ dels últims cent seixanta anys, atresora diferents col·leccions com a postals, fotografies, retrats, hemeroteca… que ajuden a contextualitzar des de diferents vessants l’últim segle i mitjà.

El Museu Comercial i Industrial d’Alacant i la seua província es troba a Novelda, en ple cor del Valle del Vinalopó. Conserva les petjades de tots els sectors industrials i comercials de la nostra província, representant la història de la industrialització de les nou comarques alacantines, des de l’arribada de les vies del tren en 1858 a la ciutat d’Alacant amb la Companyia de ferrocarrils MZA (Madrid, Zaragoza i Alacant) fins a l’actualitat.

La Casa-Museu Modernista de Novelda, de la Fundació Caja Mediterráneo, és un clar exemple d’arquitectura Art Nouveau i un referent en la promoció i divulgació del gran moviment artístic modernista, a través de les seues diferents manifestacions artístiques i, fonamentalment, a través de la Ruta Europea del Modernisme. Amb aquesta exposició es difon el Patrimoni Fotogràfic Modernista d’Alacant i la seua província.

 

Nou horari Casa Museu Modernista

El president de la Fundació Caja Mediterráneo ha anunciat que la Casa Museu Modernista amplia els seus horaris de visita des del dissabte 20 d’octubre, i obrirà les seues portes els dissabtes i diumenges.

De dimarts a divendres, les visites es podran realitzar de 10:30 a 14:00 hores, i hi haurà visites guiades a les 11, les 12 i les 13 hores. Els dissabtes al matí també hi haurà visites guiades a les 11, les 12 i les 13 hores. Els dissabtes a la vesprada i els diumenges al matí es podran realitzar visites de grups prèvia reserva.

Com a novetat, les visites guiades dels caps de setmana tindran com a valor afegit un recorregut especial que també visitarà el saló de la casa i les cuines, que no es podran la resta de la semana.