La Fundació Caja Mediterráneo presenta a la seua Sala d’Exposicions d’Alacant Albino, una mostra fotogràfica d’Ana Palacios que presenta com és la vida dels albinos a Tanzània, i com les supersticions, els cazarrecompensas i el càncer de pell presenten importants obstacles per a la seua supervivència.

El president de la Fundació Caja Mediterráneo, Luis Boyer, i l’autora Ana Palacios, han presentat l’exposició acompanyats pel vicepresident de la Fundació, Miguel Valor i la comissària de la mostra, Alicia Ventura.

Luis Boyer ha afirmat que “aquesta exposició té un doble vessant, d’una banda la cultural, amb fotografies d’una qualitat molt alta, i per una altra un vessant solidari i de conscienciació”. “És un plaure per a la Fundació Caja Mediterráneo acollir aquesta exposició, amb la qual a més seguim oferint una programació d’activitats d’interès per a la ciutadania”, ha afegit Boyer.

La mostra romandrà oberta a la Sala d’Exposicions d’Alacant de la Fundació Caja Mediterráneo (Av. Ramón y Cajal, 5) fins al 10 d’octubre i l’entrada és gratuïta. L’horari de visita és de dimarts a dissabte de 17 a 21 hores, amb visites guiades gratuïtes a les 18 hores, i diumenge i festius a 10 a 14 hores, amb visites guiades a les 12 hores.

La fotoperiodista Ana Palacios submergeix a l’espectador en la vida d’un refugi per albinos i descobreix la dificultat que suposa viure amb aquesta condició genètica a Tanzània. El desconeixement generalitzat de les causes del albinismo alimenta l’estigmatització, la marginació i els prejudicis, als quals s’afegeix el temor a ser víctimes de bruixots que elaboren elixirs de la bona fortuna amb membres de persones albinas.

Després d’aquests problemes s’oculta el perill més greu que els amenaça: el càncer de pell. Aquesta malaltia, que a Occident presenta índexs de curació molt elevats, a Àfrica redueix l’esperança de vida dels albinos a menys de trenta anys.

Albino mostra a través de 50 instantànies la labor d’un grup de cooperants espanyols que des de fa anys treballa sobre el terreny en l’àmbit de la salut i l’educació desenvolupant programes de prevenció, tractament i formació per a pacients i metges locals.

A Tanzània viuen quaranta milions de persones que pertanyen a més de cent tribus diferents i parlen cent vint-i-set idiomes. En aquest país, els albinos representen un de cada 1.429 naixements. Per facilitar la seva supervivència, el govern tanzano va establir centres especials per protegir a les persones amb albinismo que han hagut de fugir dels seus llogarets per temor a ser assassinats per cazarrecompensas i traficants en cossos humans, que venien les seves extremitats i òrgans a bruixots per preparar pocions de la bona sort.

No obstant això, el veritable assassí que enfronten tots els dies és el sol, que consumeix les seues vides, causant que els albinos desenvolupin càncer de pell abans dels trenta anys si no estan protegits adequadament.

La primera part d’aquest projecte és una descripció visual de la vida quotidiana dels albinos en el refugi Kabanga, on l’ONG espanyola AIPC Pandora participa en un projecte de treball social per fomentar la conscienciació i brindar suport a la comunitat albina.

La segona part descriu el treball dels metges, treballadors sanitaris i farmacèutics espanyols per combatre la discriminació i el càncer de pell del que sofreixen les persones amb albinismo. Ho fan a través de la prevenció, la promoció de la consciència, la capacitació i les intervencions quirúrgiques, amb el suport de l’ONG Àfrica Directe amb accions directes com contribuir al projecte Kilisun, que consisteix principalment en la fabricació sostenible de protecció solar per a aquestes persones.

Les imatges d’Ana Palacios —subtils, complexes i optimistes— demostren que la descripció de situacions sovint terribles no està renyida amb la captació de moments màgics.

ANA PALACIOS

Ana Palacios és periodista i fotògrafa. Va estudiar Ciències de la Informació a Pamplona i, posteriorment, cinema i fotografia a Los Angeles, on va viure diversos anys. Nascuda a Saragossa, actualment resideix a Madrid. Ha exercit el periodisme en informatius d’Antena 3 Televisió, dirigit gabinets de comunicació i, des de fa més de deu anys, treballa com a coordinadora de producció de cinema, generalment en coproduccions internacionals. Ha treballat amb directors com Ridley Scott, Milos Formen, Tony Kaye, Michael Radford, Jim Jarmusch o Roman Polanski.

Entre pel·lícula i pel·lícula, fa fotografia documental en projectes de cooperació al desenvolupament a Àsia i Àfrica relacionats amb la dona i la infància per ONG com a Mans Unides, Àfrica Directe o In Movement. Fotografia les cantonades trencades del món convivint en els seus orfenats, asils, hospitals, psiquiàtrics, slums… documentant comunitats vulnerables com a dones desnonades a Índia, leproseries a Xina, albinos a Tanzània, tribus d’Etiòpia o pigmeos a Burundi.