La Fundació Caja Mediterráneo ha presentat a la Sala d’Exposicions Emilio Varela d’Alacant (Av. Ramón y Cajal, 5) l’exposició Jean Laurent. Fotografies d’Alacant i València en el Segle XIX.

El president de la Fundació Caja Mediterráneo, Luis Boyer, assenyala que “aquesta exposició reuneix mig centenar de fotografies antigues de les províncies d’Alacant i València, les més antigues datades l’any 1858”. Boyer afig que “aquesta exposició de producció pròpia de la Fundació, i que ha estat comisariada per José Aleixandre, naix dins del context del nostre projecte La Llotgeta. Centre Fotogràfic, que realitzem a València al costat de la Fundació Railowsky.”

Jean Baptiste Laurent Menier havia nascut en Parzy, França, el 23 de juliol de 1816. Des de 1844 es trobava residint a Madrid, on es dedicava a la fabricació de paper de fantasia. No se sap amb certesa quins van ser els començaments de Laurent com a fotògraf, encara que ja en 1856 tenia obert el seu primer estudi fotogràfic en la Carrera de Sant Jerònim de Madrid, número 38 quart pis, en el terrat on havia tingut el seu estudi Charles Clifford i poc temps després ja era reconegut com un gran retratista, gràcies a la qualitat del seu treball, per la qual cosa va ser cridat a fer fotografies per a la Casa Real.

En 1858 Laurent va realitzar un reportatge fotogràfic sobre les Obres Públiques del ferrocarril Madrid-Alacant, que va suposar el seu pas de fotògraf retratista a empresari de la fotografia. I com a empresari fotogràfic enviament als seus fotògrafs comissionats per a fotografiar les ciutats d’Espanya i incorporar aquestes imatges als seus arxius per a poder posar-les posteriorment a la venda. D’ací van nàixer els catàlegs de la casa Laurent on s’indicaven totes les fotografies que aquesta empresa tenia a la venda. En el catàleg de 1867 només apareix una fotografia del port de València i algunes d’Elx.

A més de les fotografies de la construcció de la línia ferroviària Madrid- Alacant en 1858, Laurent va tornar a Alacant en 1862 per a fotografiar un simulacre de combat naval de l’armada espanyola.

Per a completar els arxius d’imatges, no va dubtar a associar-se amb altres fotògrafs, com és el cas del valencià nascut a Bicorb José Martínez Sánchez, qui va recórrer la costa valenciana fotografiant les poblacions per a incorporar-les a l’arxiu de Laurent com la vista general d’Elx de 1867 o una imatge del palmerar d’Elx. Al principi l’associació entre Laurent i Martínez Sánchez està basada en la igualtat de condicions, però a poc a poc el nom de Laurent va anar desplaçant al de Martínez Sánchez fins al punt que aquest va desaparéixer de l’autoria.

Durant molt de temps s’havia atribuït a Jean Laurent l’autoria de la col·lecció de fotografies de València i Alacant, quan realment va ser el fotògraf francés Jules Ainaud qui va prendre aquestes imatges. Aquestes fotografies van ser realitzades durant els mesos d’abril a juny de 1870, comissionat per la casa la Casa Laurent & Cía. de Madrid per a fotografiar tota l’àrea mediterrània, fent fotografies de Saix, Elx, Oriola, Alacant, Alzira, València i Sagunt, per a ser incorporades al catàleg de la signatura.

L’exposició exhibeix fotografies dels arxius i col·leccions de José Huguet, Javier Sánchez Portas i José Aleixandre. Cal destacar la panoràmica del port de València realitzada a partir de dues fotografies de la Col·lecció Díaz Prosper. Així mateix hi ha una segona panoràmica de la façana del riu Túria de 3 metres de longitud realitzada a partir de sis fotografies de l’Arxiu José Huguet.

La mostra Jean Laurent. Fotografies d’Alacant i València en el Segle XIX romandrà oberta del 19 de setembre al 3 de novembre a la Sala d’Exposicions Emilio Varela (Av. Ramón y Cajal, 5, d’Alacant”. L’horari de visita serà de dimarts a divendres de 17.30 a 20.30 hores, i dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14 hores. L’entrada és lliure.