La Fundació Caja Mediterráneo va reunir el dijous 28 de febrer, en el CADA d’Alcoi a la seua Comissió Assessora d’Art. Entre els punts tractats en la reunió, destaca l’inici dels treballs per a la redacció d’un ambiciós catàleg raonat de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Fundació.

A més, el president de la Fundació, Luis Boyer, ha informat la Comissió de l’activitat expositiva de l’entitat durant l’any passat 2018, i també ha plantejat i lloc en comú els futurs projectes i exposicions a desenvolupar a partir de 2019.

Al costat de Boyer, han participat en la reunió cinc membres de la Comissió Assessora: Tomás Llorens, Romà del Carrer, José Piqueras, Javier Sogorb i Macarena Palma, així com la patrona de la Fundació Caja Mediterráneo Carmina Nácher.

El president de la Fundació ha manifestat que “per a la Fundació Caja Mediterráneo és un orgull acollir la reunió de la Comissió d’Art en l’IVAM CADA ALCOI, ja que la nostra Col·lecció d’Art es va plantejar, en els seus inicis, que estiguera exposada en aquest edifici. Així que en certa manera, amb aquesta reunió es tanca un cercle”.

Així mateix, Boyer ha avançat que la Fundació Caja Mediterráneo prolongarà el termini de “l’exposició ‘Orígens’, ja que els resultats i l’acolliment que està tenint la mostra continua sent molt positiva. D’una banda, es tracta de l’exposició més ambiciosa que hem realitzat sobre la nostra Col·lecció, i d’altra banda, les xifres de visitants continuen sent molt elevades, per la qual cosa hem considerat adequat estendre l’exposició fins a estiu”.

La Col·lecció d’Art Contemporani de la Fundació Caja Mediterráneo està composta per 213 obres d’art. Abasta un arc cronològic que recorre des de la transició democràtica fins als nostres dies, i inclou pintura, escultura, fotografia, vídeo, instal·lacions, tècniques digitals…, atenent totes les tendències plàstiques i desenvolupant un enfocament multidisciplinari que contempla totes les manifestacions artístiques.

La Col·lecció compta amb obres de destacats artistes espanyols, entre els quals destaquen noms com Miquel Barceló, Antoni Tàpies, Juan Muñoz, Eduardo Arroyo, Eusebio Sempere, Cristina Iglesias o Luis Gordillo entre altres. La Col·lecció Caja Mediterráneo va ser dissenyada per a convertir-se en referent de l’art espanyol de les últimes dècades i així recorre l’obra de 126 artistes representats, els noms més imprescindibles del panorama artístic contemporani.

Des que la Col·lecció es va presentar al públic, més de 20 de les seues peces han format part d’exposicions del més alt nivell i s’han mostrat en alguns dels centres museístics més destacats del país: entre ells el Museu Reina Sofia, el Museu Carmen Thyssen de Màlaga, l’IVAM, el MUSAC de Lleó i la Fundació Joan Miró de Barcelona, MuVIM, Centre Gallec d’Art Contemporani, Museu dóna Cidade dóna Cultura de Galícia o el Centre d’Art Tomás i Valent (CEART), entre altres.

El procés de composició de la Col·lecció comptava amb dos òrgans principals, els Comissaris i la Comissió Assessora. La Comissió Assessora tenia la missió de definir els criteris respecte a les línies mestres d’actuació; analitzar i avaluar la política d’adquisicions, etc.

Períodes històrics

Aquesta col·lecció és el resultat del treball que la Fundació ha realitzat durant quinze anys, i l’exhibició pública dels seus fons permet la possibilitat de realitzar mostres temporals amb un discurs museogràfic dissenyat segons els apartats artístics més representatius de la mateixa i amb un component didàctic que reforça la seua funció social.

Fruit d’una profunda reflexió, la Col·lecció posa de manifest la riquesa d’un període artístic a Espanya, el que correspon als últims 40 anys, tan generós, carregat d’il·lusió, d’energia, de desencantament, de malbaratament i d’ingenuïtat… però també de reflexió, de denúncia, de compromís, d’aventura… L’elecció de cada artista i de cada obra en aquest conjunt demostra un gran coneixement de la realitat artística i converteix la Col·lecció en indispensable.

La Col·lecció d’Art Contemporani està integrada per expressions artístiques contemporànies en pintura, escultura, fotografia, vídeo i tècniques digitals. Se centra bàsicament en quatre períodes històrics principals:

  • Referent històric: La Transició Democràtica espanyola. 
En aquest període històric, germen de la Col·lecció, es produeix un canvi de paradigma de l’estatut de l’obra d’art i de l’artista, de la noció de subjecte i que coincideix amb l’eclosió del cinema, la televisió, la música, el disseny, l’alliberament sexual i el feminisme.
  • El boom dels 80 i el consens social. 
En la seua decidida aposta per Europa i el món, el nostre país se suma a la internacionalització i importa en el seu territori les tendències artístiques neoexpresionistas dominants en el mercat internacional i encoratjades per la fase d’expansió econòmica que es produeix en els mercats internacionals.
  • Els 90 i vies alternatives. 
La generalitzada crisi econòmica de l’any 93 es fa sentir també a Espanya. Afloren actituds i reaccions de grups i artistes que qüestionen críticament l’art oficial que s’havia consolidat en menys d’una dècada. Enfront de l’exaltació de l’individualisme artístic i de l’obra d’art com a objecte de mercat, sorgeixen grups de treball molt més compromesos amb la realitat social circumdant.
  • Prospectives des del present. 
A mesura que s’escurça la perspectiva històrica, s’àmplia l’esforç per cobrir de prop un territori cada vegada més permeable i obert a l’escena internacional amb la recuperació del mercat en el canvi de segle.