La Fundació Cirne de Xàbia acull fins a finals de febrer l’exposició “Nits de Tinta. Un art de pesca singular” que recopila una sèrie de fotografies de  Jake Abbott i Felipe Escolano pertanyents al seu treball de divulgació d’un art tradicional de pesca tan arrelat en municipis com Xàbia i Poble Nou de Benitatxell com són Les Pesqueres.

L’alcalde, José Chulvi, i la cap del servei de Patrimoni de la Generalitat, Marta Ponce, han assistit a la inauguració d’aquesta exposició subvencionada per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport i que després de Xàbia recorrerà altres punts de la Marina Alta.

El fotògraf Jake Abbott ha explicat les peculiaritats dels pesqueres, unes plataformes de canyes que s’instal·laven en les parets dels penya-segats des d’on es pescava durant les nits d’hivern. L’accés a les pesqueres era intricat mitjançant cordes i escales rudimentàries i el reclam era l’encés d’una llum que atreia els calamars, sèpia i peix de roca, per això aquesta pràctica també és coneguda com Encesa.

La mostra fotogràfica recupera els rostres dels últims pescadors i és preludi d’un documental temàtic sobre aquest art de pesca irrepetible de la nostra cultura i probablement únic en el món. Nits de Tinta és sol una part de l’extens treball de Abbott i Escolano, que durant anys han documentat amb retrats a les dones i homes pescadors, detalls de les pesqueres i panoràmiques del litoral on se situaven. Els autors també treballen en l’edició d’un llibre fotogràfic.

L’alcalde, José Chulvi, ha qualificat el projecte de “espectacular i molt interessant”, en tant que testimonia part del nostre patrimoni “emotiu, paisatgístic, cultural i social i perquè dignifica el treball d’aquests pescadors”, al temps que ha agraït a la Generalitat el suport a iniciatives culturals com aquesta.

També a la Fundació Cirne, que ha cedit el seu espai expositiu perquè el públic gaudi de l’exposició, que estarà oberta fins a finals de febrer en horari de 18 a 21 hores.