Per primera vegada en un mateix espai, la Fundació Frax (L’Alfàs del Pi), ha aconseguit reunir en una mostra les cartes de poblament (“cartes pobles”) de tots els municipis de la comarca alacantina de la Marina Baixa. L’exposició es va inaugurar diumenge passat, amb assistència d’autoritats comarcals, responsables de la Fundació i el director del Arxiu del Regne de València, Francesc Torres Faus.

L’exposició reuneix la majoria de documents de constitució dels municipis de la Marina Baixa, i consta de reproduccions en imatges de documents antics i censos dels municipis, i es complementa amb els llibres editats i realitzats per Lanuza Edicións d’Altea, en format de bibliofilia artesanal creativa amb il·lustracions de gravats calcogràfics, en edicions limitades.

Es tracta de Cartes Poblas medievals i modernes d’Altea, Benidorm, La Vila Joiosa, Finestrat, Callosa d’en Sarrià, La Nucia, l’Alfàs del Pi o la Vall del Castell de Guadalest, així com edicions d’altres ajuntaments com Tàrbena, Benimantell i Orxeta.

Per al president de la Fundació Frax, Matías Pérez Such, es tracta de “una interessant oportunitat d’aprofundir en la història de forma global, i en un mateix espai, amb documents de poblament que donen idea del desenvolupament de la comarca”.