El Patronat de la Fundació Frax ha acordat, per unanimitat, suspendre temporalment l’activitat expositiva de l’entitat a partir del pròxim 9 de juny (diumenge), data en la qual finalitzarà l’exposició d’Alberto Labad inaugurada recentment. Les instal·lacions de l’entitat, localitzades en primea línia de la platja del Albir (L’Alfàs del Pi), es tancaran al públic, encara que es mantindrà la resta d’activitats, tals com l’organització de seminaris, conferències i actuacions musicals i exposicions en altres espais, el desenvolupament del Museu del Turisme i el seu web, la convocatòria de premis d’investigació referits a la història, el turisme i la cultura, etc…
En la reunió, presidida per Matías Pérez Such, els patrons van coincidir que l’escassetat de fons, així com la impossibilitat fins al moment d’explotar recursos propis, com el lloguer de la safata de locals comercials localitzada en els baixos de la seu o l’explotació del pàrquing públic, impossibiliten una capitalització “absolutament necessària” per a programar i desenvolupar un calendari “de qualitat i digne”. Si l’Ajuntament accedira a conveniar l’explotació de tals recursos, els ingressos que automàticament rebria la Fundació permetrien no solament reobrir les instal·lacions del Albir, sinó concertar exposicions i altres activitats de primer nivell amb signatures d’artistes reconeguts a nivell nacional i internacional.
El Patronat va assumir, íntegre, el diagnòstic que va realitzar la Comissió Executiva de la Fundació Frax en la seua reunió del 8 de març: no hi ha ingressos fixos suficients per a fer front al manteniment de les instal·lacions en la seua integritat. Per a mantindre’s, l’entitat es veu forçada a tancar les seues instal·lacions del Albir, la qual cosa no impedirà l’organització d’esdeveniments i activitats fora d’aqueix espai físic.
Les negociacions amb l’Ajuntament de L’Alfàs del Pi per a desbloquejar la situació estan, després de més de deu anys, en punt mort, per la qual cosa mentre no es resolga la situació no s’organitzarà cap exposició a les sales i espais que integren les instal·lacions. El tancament temporal comportarà inevitablement una reducció de la plantilla de treballadors, així com una important disminució de les despeses corrents. La consigna que el Patronat va traslladar al president és inequívoca: “Estalvi màxim per a cobrir amb les nostres obligacions, atés que les despeses corrents que implica mantindre obertes unes instal·lacions d’aquesta envergadura, complint escrupolosament amb les exigències que la normativa per a espais de pública concurrència, hui són inassumibles per l’entitat”.