Alacant ha acollit el dijous passat l’última parada de la Gira amb la que la Fundació Princesa de Girona promou els seus programes de Transformació educativa i Desenvolupament professional i proclama als premiats de l’any 2021. L’acte, presidit per S. M. el Rei, ha comptat amb la participació de premiats de la Fundació d’edicions anteriors que han reflexionat sobre els desafiaments de la ciència. Durant l’esdeveniment també s’ha celebrat un debat entre joves i experts que han destacat la importància de fomentar el talent a través del mentoring. L’esdeveniment, que ha comptat amb el suport d’Aigües d’Alacant, s’ha celebrat en el Centre Cultural Les Cigarreras, gràcies a la col·laboració amb l’Ajuntament de la ciutat. A l’acte han acudit també el president de la FPdGi, Francisco Belil i diferents autoritats com el Ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig i l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala.

Al llarg d’aquest esdeveniment, que s’ha emés en directe en la web i en el canal de YouTube de la Fundació, s’ha proclamat al biotecnólogo de la Corunya César de la Font Núñez com a Premi Fundació Princesa de Girona Investigació Científica 2021. De la Font lidera un laboratori d’investigació en la Universitat de Pennsilvània, a Filadèlfia (els Estats Units), especialitzat en la creació d’antibiòtics amb ordinadors a partir de molècules que existeixen en la naturalesa, perquè puguen atacar a bacteris cada vegada més resistents.

S. M. el Rei ha acudit a la cita a Alacant per a conéixer de prop les activitats que la Fundació ha dut a terme durant el matí, demostrant una vegada més el seu compromís amb el projecte i amb els joves. Coincidint amb l’esdeveniment i la proclamació d’un nou premiat, S. M. el Rei s’ha trobat amb alguns premiats d’anys anteriors, entre ells Guillermo Mínguez (2018), Samuel Sánchez (2015), Alberto Enciso(2014), Ignasi Belda (2014) i Guadalupe Sabio (2012).

Acompanyat també de les autoritats i membres de la Fundació, a més S. M. el Rei ha visitat breument la reunió del jurat que es trobava deliberant des de primera hora del matí, així com el taller d’innovació amb joves de centres educatius de la comunitat.

CONTINGUTS DE L’ESDEVENIMENT

Diàleg de premiats

Durant l’esdeveniment s’ha pogut veure una conversa entre el president del grup Agbar, Ángel Simón, i tres premiats en la categoria Investigació Científica de la FPdGi: el matemàtic i físic, Alberto Enciso que actualment dirigeix el Grup d’Equacions Diferencials i Aplicacions en l’Institut de Ciències Matemàtiques i és Professor d’Investigació del CSIC; la investigadora mèdica Guadalupe Sabio que dirigeix un grup d’investigació en el Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC) i l’investigador en nanobiotecnología i ICREA Research Professor a la Universitat Autònoma de Barcelona, Samuel Sánchez. Junts han reflexionat sobre els límits i desafiaments de la ciència i les lliçons apreses durant la pandèmia.

Debat

El talent és suficient per a tindre èxit? La Directora de l’Escola de Mentoring, María Luisa de Miguel; el Gerent d’Atracció i Desenvolupament de talent en Enagás i mentor del programa “Rescatadors de talent”, Antonio Manzanera i el graduat en Psicologia i actualment consultor en l’empresa Think & Action, Mario García que va participar en el programa «Rescatadors de talent» han reflexionat sobre la necessitat de mobilitzar el talent dels joves per a construir el canvi a través del mentoring.

Final del Repte emprenedor: Idees per a fomentar les vocacions científiques

En cada territori de la gira, la FPdGi dinamitza, des de 4 setmanes abans de l’esdeveniment, el Repte emprenedor amb centres educatius. Es tracta d’un taller disruptiu en línia que fomenta la innovació creativa, la competència emprenedora, el treball en equip, el lideratge i la comunicació a partir d’una dinàmica pautada de generació d’idees sobre una problemàtica relacionada, en cada cas, amb la categoria del premi que s’anuncia. Més de 250 alumnes de 4 centres educatius de la Comunitat Valenciana han participat en aquest repte i han treballat en equip guiats per l’emprenedor Xavier Verdaguer per a buscar idees que fomenten les vocacions científiques.

Durant l’acte virtual, un comité avaluador format per la investigadora del CNIC, Guadalupe Sabio (Premi FPdGi Investigació Científica 2012), l’investigador Guillermo Mínguez (Premi FPdGi Investigació Científica 2018), la docent en l’IES Johan Carballeira de Bueu i participant del repte emprenedor en 2020, Raquel Gey i l’alacantina i sòcia fundadora de Smart To People, Victoria Majadas ha triat, d’entre els 4 equips que han arribat a la final, a l’equip guanyador i a un finalista que participaran en la «Gran final Repte de Reptes» que es realitzarà en els pròxims mesos.

L’equip guanyador ha sigut + CIÈNCIA de l’IES Fra Ignacio Barrachina que, aprofitant l’interés dels joves per les noves tecnologies, proposa crear un joc de simulació en què el personatge s’enfronta a reptes científics. El joc inclou diversos nivells que el jugador haurà de superar. Amb aquesta proposta, els jugadors aprenen sobre ciència i augmenten el seu interés per aquest àmbit professional.

Veure vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=7y4PH2BpmNw

D’altra banda, l’equip finalista ha sigut Els Paulitos del Jules Verne School que ha plantejat la creació d’una app i una xarxa social on els joves coneguen el testimoniatge de científics. Amb aquesta original eina, es pretén fomentar les vocacions científiques.

Veure vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=BbqD1twlcaM