La prestigiosa guia de vins de l’anglesa Jancis Robinson, acaba de publicar un article sobre els Fondillones alacantins que el seu catador, Ferran Centelles, va poder conéixer directament en la seua última visita a Alacant. L’article, sota el títol “Els Tresors ocults d’Alacant: Fondillón”, fa un repàs a la història i raresa d’aquest producte i a més cata 13 d’aquests productes certificats.

L’excel·lent és que Ferran Centelles com catador atorga per primera vegada en la seua història la màxima puntuació per a un vi, 20 punts, per al “Fondillón Roberto Brotons 1964”, provinent de la pedania pinosera del Serial. En la web de Robinson, hi ha només 170 vins que hagen obtingut aquesta qualificació. El propi catador manifesta el seu “vertigen” en donar aquesta puntuació, però reconeix l’extraordinari d’aquesta elaboració i el que suposa “catar el pas del temps” a través d’aquest vi. Ho defineix com a “complex, perfecte i excitant”. Afig a aquest vi el “Fondillón 1970” al qual dóna altres 18 punts.

Al costat d’ells, es repassen els vins de Primitiu Quiles i l’experiència de conéixer la cava de Fondillón. En aquest cas, dóna 18 punts per al seu “Fondillón Solera 1948” i 17 punts a un altre vi, però igualment diferent com és el seu“Gran Imperial 1892”.

A Cellers Monòver ho eleva amb 19 punts en dues referències: “Fondillón 50 anys” i per a “Fondillón 1930” i dóna 17.5 punts per a “Fondillón Solera 1996”.

En el cas de l’Alguenya repassa primer el seu extraordinari vi dolç de monastrell “Fondonet”, al qual li dóna 16 punts i després el seu “Fondillón 1980” al qual li dóna 17 punts. El” Fondillón Santa Catalina del Mañán 1982” obté 18.5 punts, el “Laudum Fondillón 1987”, altres 18 punts, “Tesoro de Villena 1972”: 17.5 punts i 16 punts per a “Alejandro Pérez Solera 1972”.

Per al catador aquests productes són “un dels més inusuals i estranys vins del planeta” adduint l’extraordinari poder de fermentació de la monastrell i que no siga fortificat. Acaba concloent – i esmenta fins i tot, que sense exagerar- que són “la contribució espanyola al patrimoni del vi mundial” pel que proposa fins i tot una protecció especial per part la UNESCO.