El dimarts es va presentar en roda de premsa la resolució de la II Residència José Estruch del Teatre Principal d’Alacant.

La Residència José Estruch es troba emmarcada dins del Projecte Estruch, que des de 2015 ve acollint diversos projectes i iniciatives culturals promogudes des del Teatre Principal d’Alacant i des de l’Institut de Cultura Juan Gil- Albert, com els “Premis José Estruch”, l’exposició itinerant “Vida i Teatre”, i l’exposició dels fons documentals del dramaturg i director alacantí “Pepe Estruch. Imatge, veu i paraula”.

El Teatre Principal d’Alacant, amb la finalitat del foment de la producció teatral alacantina professional, presenta la II de Residència de Producció José Estruch (Teatre). El programa Del qual consisteix en la selecció d’un projecte teatral amb residència en el Teatre Principal (Sala Nuria Espert) que s’estrenarà en el Teatre Principal per a la Temporada TARDOR-HIVERN 2019/20. La dotació econòmica és de 8000 €, dels quals 4000 € són en concepte de caixet i els altres 4000 € com a incentiu a la producció per l’Estrena Absoluta dins de la Temporada oficial del Teatre Principal.

La selecció de projectes, realitzada al novembre de 2018, exigia que es tractara de companyies de teatre professional, domiciliades a Alacant, amb almenys un 70% de l’equip amb domicili fiscal a Alacant. Havien de ser projectes de gènere teatral, i que no hagen sigut estrenats.

A la convocatòria s’han presentat tres projectes, resultant seleccionada la companyia Armónico Impar, que lideren l’actor i dramaturg alacantí Antonio Lafuente i l’actriu italiana Giulia Varotto.

Es tracta d’una dramatúrgia creada a partir dels relats breus de l’autor noveldense Gonzalo Fortea.

Per a presentar la producció seleccionada, han comparegut el Director del Teatre Principal d’Alacant, Francesc Sanguino i la pròpia companyia. El seu director, Antonio Lafuente, ha explicat que aquest projecte naix fa una mica més de dos anys, quan per casualitat va llegir l’obra “Resum” de Fortea. A partir d’ací i de les grans possibilitats dramàtiques que va descobrir, naix aquesta iniciativa, que ha desenvolupat juntament amb la seua companya al capdavant de la companyia Giulia Varotto qui ha assenyalat que “encara que la gestació del projecte ja s’havia iniciat amb anterioritat, l’aparició de la Convocatòria per a a Residència José Estruch del Principal, va suposar un impuls per a acabar d’armar la proposta”.

Sobre l’argument de l’obra, Antonio Lafuente conta que hi ha un relat que es diu “Volta a la llar”. “Aquest relat és senzillament la història d’un home que sale de la presó contra la seua voluntat. Ha passat gran part de la seua vida tancat i ara tem el que hi ha en l’exterior, és a dir, a la vida mateixa. Però com tots en algun moment de la nostra vida hem de veure’ns en la situació d’enfrontar-nos a les nostres pors, als altres. És una destinació del qual no podem escapar”. Una magistral metàfora de la vida (potser del mateix naixement d’un ésser humà) que Gonzalo Fortea presenta amb un llenguatge senzill, però que dibuixa una situació surrealista estirada fins al grotesc, sense perdre un àpex de versemblança. “No es tracta únicament de rescatar a aquest autor alacantí de l’oblit, el projecte naix d’un impuls personal mogut per la gran qualitat de l’obra, amb pur interés artístic”. Varotto a més ha assenyalat que es tracta d’un projecte obert a la investigació una vegada que comence la producció, i en el qual “es cuidarà molt especialment la posada en escena, no solament a nivell d’escenografia física, si no la sonora, que està molt present en l’obra de Fortea”

José Ferrándiz, Director de l’Institut de Cultura Juan Gil-Albert, els ha acompanyat en la roda de premsa com un dels promotors del Projecte Estruch. “Quan em vaig assabentar que el projecte seleccionat tenia una vinculació directa amb Gonzalo Fortea, no solament vaig sentir sorpresa, sinó també una gran alegria, màximament, coincidint en enguany 2019 es compleix el noranta aniversari del seu naixement a Novelda, i el dècim de la seua defunció” “En l’Institut de Cultura Juan Gil- Albert farem un acte com a homenatge i record, el 14 de maig, en el qual participarà Antonio Lafuente, en el qual parlarem de la seua obra: “Gonzalo Fortea en Resum”. A més es remena la possibilitat d’editar dues dels contes en els quals s’ha basat l’obra, per a distribució gratuïta.

Sanguino ha acabat afegint que “marquem des de 2015 que es va iniciar amb Pepe Estruch i la recuperació de la seua memòria, va seguir amb José Antonio Peral, i ara continua amb Gonzalo Fortea, tots relacionats amb el teatre, encara que de manera indirecta també Gonzalo Fortea, també va fer alguna incursió… pertanyen tots a un moment històric de la ciutat d’Alacant que hem de recordar… El Teatre Principal compleix amb la recuperació d’una franja històrica que no ha sigut prou valorada”