La Sala Aifos de la UA ha acollit el lliurament del tradicional premi Notario de l’Humor de la UA, que enguany ha sigut atorgat a la il·lustradora i caricaturista colombiana Elena Ospina. Enrique Pérez, organitzador de les Jornades d’Humor Social, que enguany aconsegueixen la seua XXIX Edició i que inclouen una exposició, una taula redona i el lliurament del guardó, detalla que és la segona vegada que s’atorga a una dona en els 29 anys d’existència d’Humor Social UA. El vicerector de Cultura, Esport i Llengües, Carles Cortés, i el director del Servei de Cultura, Faust Ripoll, han fet lliurament del premi a la protagonista, al costat d’Enrique Pérez.

Elena Ospina ha volgut agrair aquest premi puntualitzant que ella és “Notària de l’Humor” i posant l’accent que “és la primera vegada que aquest guardó recau en algú de fora d’Espanya, per la qual cosa és un orgull per a tots els companys del gremi a Llatinoamèrica”. També ha detallat que és la segona dona que ho rep i que “no hi ha humor masculí o femení, és personal i no té sexe”. En la seua intervenció Ospina ha destacat la importància de l’humor en la “llibertat d’expressió”, tema central de l’exposició d’enguany, al que ha afegit “són les incoherències humanes les que donen sentit a l’humor: Per què l’humor de l’altre ens espanta? Quins són els límits de l’humor?”

L’exposició «Llibertat d’expressió» romandrà oberta al públic fins al 7 de juny, a la sala Aifos del Campus (Facultat de Filosofia i Lletres III), gràcies al suport de Federació de Caricaturistes d’Espanya (FECO-Espanya) on poden veure’s les obres de 51 autors internacionals.

Elena Ospina

Il·lustradora i caricaturista colombiana. Va iniciar el seu treball en el diari L’Espectador, a Colòmbia. En la dècada de 1990 va treballar per a diverses editorials de llibres i va fer part de col·lectius d’il·lustradors i caricaturistes. Posteriorment, va treballar en la creació i il·lustració de projectes editorials i publicitaris per a Amèrica i Europa. En 1997 va treballar amb Unicef i la Presidència de la República de Colòmbia pels drets dels xiquets en diverses campanyes en favor de la infància. En 1999 va treballar amb Nacions Unides en campanyes antidrogas. En 2007 es va mudar a Madrid i va col·laborar en diverses exposicions i campanyes on, per mitjà de la caricatura, es convida a pensar sobre la igualtat de drets, igualtat de gènere, la llibertat d’expressió i l’ecologia. En 2009, va ser convidada a formar part de Cartooning for Peace a França, organització creada pel Nobel de Paz Kofi Annan i el caricaturista Plantu. Així mateix, fa part del Col·lectiu Cartoon Movement -Noruega i FECO Espanya. En 2010 va ser convidada a Montpeller, França, al Festival de l’aigua, una trobada sobre ecologia i caricatura. En 2011 es va anar a viure a Texas, els Estats Units, i va ingressar a la Societat d’Il·lustradors SCBWI. En 2013 va obtindre el premi Cannes de plata en el Saló d’Il·lustració “Imatge Paraula” a Bogotà, un reconeixement al seu treball. Ha sigut convidada especial a la trobada Ciutat de les idees Mèxic, de 2011 a 2016 on ha participat amb els seus dibuixos.

Finalment, ha sigut jurat en prestigiosos concursos internacionals tals com el World Press Cartoon a Portugal, Aydin Dogan a Turquia, Saló d’humor Piracicaba al Brasil i uns altres. Ha participat en exposicions individuals i col·lectives, i part de la seua obra es publica il·lustrant articles, llibres i revistes. En concursos d’humor gràfic i il·lustració ha sigut guanyadora de més de 60 reconeixements entre esments i premis, a Itàlia, França, Alemanya, la Xina, Mèxic, els Estats Units, Israel, Bèlgica, etc.