“Culturópolis, Oriola Districte Cultural”, es formula com un espai on conviuen creativitat i talent, innovació i interacció, oci i educació, habitatge i centres de treball. La creativitat entesa com a aportació de noves idees i conceptes, capaços d’aportar solucions innovadores. I tot això dirigit a la recuperació del centre històric i la seua conversió en un ecosistema viu i dinàmic.

Amb aquesta iniciativa, Oriola es va alçar així amb el premi Copa d’Espanya Creativa enfront de les candidatures de Saragossa, Orense, Madrid, Benalmàdena i Viladecans. Així mateix, el jurat va estar format per Alfons Martinell, Director honorífic de la Càtedra Unesco, Belén Elisa Díaz, Presidenta de l’Associació Espanya Creativa Innovació en Xarxa, Enrique Carrero, Vicepresident de l’Associació Espanya Creativa Innovació en Xarxa, Rosa Cervera, Catedràtica d’Arquitectura de la Universitat d’Alcalá, Jordi Marín i Puigpelat, Director general de Microsoft a Catalunya, Espido Freire, Escriptora i empresària, Jordi Pardo, Director de la Fundació Pau Casals, Beatriz Hernanz, Poeta, actualment Directora de l’Institut Cervantes a Sicília, Pedro Torroba, Conseller en Coord. General Alcaldia de l’Ajuntament de Madrid, Carme Pinós, Reconeguda arquitecta catalana, guardonada amb el prestigiós Berkeley-Rupp Arquitecture Professorship and Prize (2016), i Jordi Tresserras, Director del LABPATC Laboratori de Patrimoni i Turisme Cultural de la Universitat de Barcelona.

El projecte proposa el desenvolupament d’un ecosistema adequat per produir un teixit econòmic local professionalitzat basat en les indústries creatives i culturals que se situaran en el centre històric. Així, “aquest projecte és una aposta innovadora que l’Ajuntament d’Oriola planteja en la seua intenció d’unir la indústria creativa amb la rehabilitació del patrimoni, i aqueixa és la novetat en relació a altres projectes similars europeus”, va aclarir Miguel Ángel Fernández, Regidor de Patrimoni de l’Ajuntament d’Oriola.

Durant la vetlada, la Presidenta d’Espanya Creativa, Belén Elisa Díaz, va comentar “enhorabona Oriola-Projecte Culturópolis guanyador de la #CopaEspañaCreativa i enhorabona també als 18 Finalistes en #FórumCataluña2019. GRÀCIES per haver fet possible l’impossible i per crear un ambient tan meravellós com el creguem aquests dos dies en el #ParadorTurismoLleida i en la #SeuVella. Desitgem que els llaços de col·laboració continuen donant els seus fruits! #EspañaCreativa” España Creativa