L’edil de Cultura, Mª Dolores Padilla, juntament amb la directora del Festival, Natalia Korobeyshchikova, han presentat als mitjans la IV edició del Festival de cinema Volna. La mostra, que va néixer en 2015, i és l’única del cinema rus actual a Espanya, se celebrarà del 8 al 15 de setembre. L’Alcalde, Luis Barcala, inaugurarà demà la quarta edició a les 19 hores en les Cigarreras, i ho farà amb una gala original i de gran prestigi amb el suport de l’Ajuntament d’Alacant i la una de nombrosa representació de la cultura russa que viatja a Espanya per fer possible aquest interessant Festival ja consolidat a la nostra ciutat.

Padilla ha volgut donar la benvinguda un any més als organitzadors del Festival al mateix temps que ha animat als alacantins «a gaudir del cinema rus durant una setmana, i així conèixer d’a prop la cultura d’un poble amb cada vegada major presència a la província d’Alacant».

La directora del Festival, Natalia Korobeyshchikova, ha manifestat el seu agraïment pel suport rebut per part de l’Ajuntament i de les empreses alacantines, que han permès que s’estiga celebrant la quarta edició. Tal com ha assenyalat «som més de 100.000 russos vivint de manera permanent a la província d’Alacant i és molt important crear llaços amb Espanya».

Durant una setmana, el festival realitzarà nombrosos rodatges en diferents poblacions de la província, a més de taules rodones i projeccions de pel·lícules russes i espanyoles convidades, així com un workshop exclusiu ens ambdues cinematografies.

La Diputació, que també col·labora, i la recentment presentada aquest any Costa Blanca Film Commission amadrinan una Gala de Clausura que tindrà lloc en els jardins del Marq el següent dissabte 15 de setembre.

En les Cigarreras o el Claustre de Sant Nicolás, espais contemporanis i adequats, es projectaran les millors pel·lícules d’origen rus i també les dues convidades valencianes, dels productors Kiko Martínez o Enrique Ortuño amb “Innocent”.

Aquest any els organitzadors del Festival esperen rebre al voltant de 5.000 espectadors de diferents nacionalitats.

Un total de vuit llargmetratges russos i setze curts, prèviament triats per aquest any pel Centre Jove de la Unió de Cineastes de la Federació de Rússia, es mostraran amb subtítols en espanyol.

Els organitzadors han apostat pels diversos arguments que ressalten la idiosincràsia eslava tocant temes de la problemàtica actual dels pobles de l’antiga URSS com l’abandó infantil, la llibertat sexual i com un punt característic de l’any en curs, l’afició per l’esport.

El Festival lliurarà dos premis; un d’ells al director de cinema rus, Nikolay Levedev ,que presentarà una de les seves últimes pel·lícules; i el segon a l’espanyol, Luis Ivars.

Pel·lícula convidada.

“Innocent” d’Enrique Ortuño.

Taules de treball.

En el marc del festival es realitzaran dues taules de treball que tractaran les problemàtiques comunes de producció i adreça a Rússia i Espanya.

En aquestes taules de treball comptem amb la presència de: Eduardo Zaramella, Salvador Serrano, Enrique Ortuño, Maxi Velloso, la reconeguda actriu russa, Irina Gorbacheva, el president del centre jove de la Unió de cineastes de Rússia, Dmitriy Yakunin, el conseller del Ministre de Cultura de la Federació de Rússia, Andrey Sorokin, el productor i actor, Francisco Conde, el guionista i director, Kurro González i el director de cinema, Mikjail Dovzenko.

Campus.

Durant la setmana del festival es realitzarà un campus de cinema que es convertirà en una experiència per als joves directors russos que vénen a fer un curt a la província d’Alacant. Tots els curts que es van a realitzar portaran el logotip de Costa Blanca i serà la millor demostració del lema del Festival “Costa Blanca –Plat Cinematogràfic”.

Tallers.

El 9 de setembre a la Casa de la Música de les Cigarreras es realitzarà un taller de nocions bàsiques de cinema per als nens i adolescents. Ho organitza l’escola de cinema per a nens de Sergey Bondarchuk “Tema d’Art” dirigida per Anna Iliasova.

Work shop.

Per acabar la setmana, el 14 de setembre en el Marq es realitzarà un “work shop” de projectes cinematogràfics entre Rússia i Espanya. Es tracta d’establir llaços comercials i professionals entre els directors i productors dels dos països per promoure la creació de projectes conjunts.

Finalment, durant la clausura del Festival Cinema Volna el 15 de setembre en els jardins del Marq a les 20 hores, es lliuressin els tres premis de la secció “curt a concurs” i es mostressin els curts rodats durant del festival.

CINEMA VOLNA és un Festival de cinema creat i organitzat des de 2008 per l’Associació LAD, Acció Social de Ciutadans de Països de l’Est d’Alacant. Ha explicat des dels seus inicis amb el suport del Centre Jove de la Unió de Cineastes de Rússia, el president de les quals és DmitriyYakunin.

Ressaltar la col·laboració dels patrocinadors tals com SEAT Sala Rodríguez, El Corte Inglés, Kartina TV, Andropov Fundació, Fons Nacional de Rússia de Drets d’Autor amb la col·laboració de Tracer-*Cad, Sigui Monkeys Films, l’Associació Alacant Audiovisual, Evonhé Estilists, Centre educatiu Tema d’Art, restobar Gema Penalva, Andrés Grits, Marqueting, Aurum, Estilistes, Associació Music Harmony, Oftalica, Clínica Oftalmológica, Peñarrubia Advocats i Agència de turisme “Dyadya Vanya”, Associació DONAR i la comunicació d’Año Zero Comunicación, Radio Migdiada, Radio Onda Russa d’Alacant.