El Museu Belles arts Gravina de la Diputació d’Alacant acull la mostra ‘Sorolla i la pintura valenciana del seu temps. Diàlegs i contrastos’, una exposició nova que compta amb la participació d’una vintena de museus i col·leccionistes. La selecció, formada per 115 de les obres més representatives del pintor i altres autors de l’Escola Valenciana, és la primera exhibició de relleu que s’inaugura en la Comunitat Valenciana per a commemorar el centenari de la defunció de l’artista.
La nova mostra, presentada pel president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, i la vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, es podrà visitar fins al 25 de juny en l’espai recentment restaurat de la segona planta del museu. Mazón ha destacat “l’extraordinària magnitud i transversalitat d’aquesta exposició, que reflecteix l’herència de Sorolla que continua viva hui en el MUBAG”. El responsable institucional ha volgut també donar les gràcies a la vicepresidenta i a l’àrea de Cultura per aquesta iniciativa que ha qualificat d’extraordinària.
Mazón ha remarcat la importància que “l’Any Sorolla arrancada des d’Alacant”, una proposta de gran interés cultural i turístic que, segons ha manifestat, “ens porta al pintor de la llum a la ciutat de la llum en un museu que s’estan convertint en una referència nacional”.
L’exposició reflexa, tal com ha explicat Julia Parra, “el camí recorregut per a permetre que el museu cresca i es convertisca en un nou MUBAG pel qual van passar prop de 25.000 visitants l’any passat, una xifra rècord que duplica la de 2021”. La responsable provincial ha atribuït l’assoliment “a l’aposta de la Diputació per a atraure una oferta expositiva de màxima qualitat com aquesta mostra, dedicada a una de les figures més emblemàtiques de la pintura valenciana i espanyola de tots els temps”.
La diputada ha enumerat les últimes propostes empreses per l’equip liderat pel director del MUBAG, Jorge Soler. “Amb aquest ambiciós objectiu s’han realitzat mostres internacionals de la talla de ‘Dones. Entre Renoir i Sorolla’, visitada per quasi 8.000 persones; ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’, en estreta col·laboració amb el Museu del Prado, amb més de 17.000 visites; i ‘L’art com a inspiració. La col·lecció de Sara Navarro’, que en només un mes ha rebut quasi 2.000 visitants”, ha detallat.
A la presentació de la mostra ‘Sorolla i la pintura valenciana del seu temps. Diàlegs i contrastos’ han assistit també el secretari autonòmic de Cultura, Ximo López, Jorge Soler, que ha actuat com a conductor de l’acte, el director del Museu de Belles arts de València, Pablo González, i el comissari de la mostra, Francisco Javier Pérez Rojas, als qui la diputada de Cultura ha agraït especialment la seua implicació en el nou projecte cultural.
Soler ha revelat que “la mostra sobre Sorolla ha sigut una iniciativa de vicepresidència de la Diputació d’Alacant, que al llarg d’aquests anys ha pres consciència, amb el suport del president, de la importància que per a la província té disposar d’un Museu de Belles arts actualitzat en els seus discursos i els seus continguts i preparat per a ser una referència europea”.
Pérez Rojas, per part seua, ha explicat que “el projecte ha suposat una gran dificultat i esforç compartit amb feliços resultats i, amb el, el museu alacantí figura ara entre els primers d’Espanya a obrir una gran exposició diferent amb motiu del centenari de Joaquín Sorolla, en la qual abunden les novetats”.
En el centenari de la defunció de Joaquín Sorolla Bastida (1863-1923) el MUBAG se suma a la commemoració amb una exposició especial i diversa que reuneix obres de quatre generacions, tant de l’homenatjat com dels seus mestres i deixebles. El recorregut per les creacions realitzades entre els anys 1871 i 1923 reflecteix, a través de diferents gèneres, l’alt nivell de l’Escola Valenciana, amb Sorolla com a artista principal.
El discurs expositiu es divideix en quatre seccions titulades “El renàixer de l’escola valenciana. València-Roma”, “Expressions de la vida tradicional i rural”, “El caleidoscopio humà del retrat” i “Agrest, rural i urbà”. S’inclou obres destacades d’artistes antecessors a Sorolla, com Emilio Sala, Francisco Domingo, Muñoz Degrain, Igancio Pinazo, José Benlliure, Mariano Fortuny o Joaquim Agrassot. També estan representats els seus contemporanis José Garnelo, Cecilio Pla, Fernando Cabrera, Constantino Gómez, Juan Belda, Julio Peris Brell o José Navarro. Entre els artistes de generacions posteriors figuren José Pinazo, Manuel Benedito, Salvador Tuset, Enrique Cuñat, Antonio Esteve, Emilio Varela o la seua filla María Sorolla. Una de les peces destacades del pintor protagonista és “Festa valenciana”, que per primera vegada es pot contemplar a Alacant.
És també la primera ocasió que s’exposen a Espanya obres com “El Retrat de Dª Pilar Sainz de Vicunya i Arbide, Duquessa de Montensión” i l’esbós “Cap” de Joaquín Sorolla; “Llaurador valencià” i “Acadèmia de nu masculí de perfil, 1873”, de Joaquim Agrassot; “Paisatge amb casa. Horta valenciana”, d’Enrique Cuñat Garibó; “María en el menjador de la casa Sorolla”, de Francisco Pons Arnau; “Jardí de l’Alcázar de Sevilla”, de María Sorolla; “Barques a la platja”, de Murillo Ramos; o “Retrat de Encarnita”, d’Emilio Varela.
També es podran veure en el MUBAG per primera vegada al nostre país “Retrat de jove entre roses”, d’Antonio Fillol; “Retrat de Luisa amb prismàtics”, de Juan Belda; “Corral”, José Mongrell; “De xarrada”, de Luis Beut; “Visió del Colosseo”, de José Benlliure; “Calvari valencià”, de Valentín Urios; “Galeria amb plantes”, de Cecilio Pla; “Dona despechada”, d’Emilio Sala; “Barques de pesca”, de Martínez Cubells; i “Processó del gremi de sastres”, de Bernardo Ferrándiz.
Les pintures procedeixen del Museu de Belles arts de València, principal col·laborador amb la cessió de 53 obres. Participa, a més, el propi MUBAG, la galeria Artur Ramón Art, Casa Museu Pinazo, Fabiana Mourelle, Fundació Bancaixa, Grup Jorge, Museu Casa Ibáñez, Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles i les col·leccions Dusmet, Joan Gavara, Luis Trigo, Pedrera Martínez i Pérez Torreblanca, entre altres.
Des que en 1998 es va presentar en el Museu de Belles arts de València l’exposició “Tipus i paisatges (1890-1930)” no havia tingut lloc una mostra similar de l’art valencià en un dels seus moments més creatius. Ara el Museu de Belles arts d’Alacant pren la iniciativa amb un desplegament de més d’un centenar de pintures que conformen la nova mostra amb la contribució del Museu de Belles arts de València i col·leccionistes de tota Espanya.
Comentarios