El tradicional encès del Nadal ha arribat coincidint amb el pont de desembre, data en què el municipi amplia les seues activitats amb les quals despertar l’esperit nadalenc, gràcies a l’àmplia agenda festiva organitzada per les regidories de Festes, Cultura-Joventut i Esports. L’esdeveniment s’ha convertit en una de les cites més participatives del Nadal, atraient visitants d’altres poblacions.

L’acte ha tingut com a punt de partida la “Font del Cànter”, en la replaceta de l’Església, on l’Agrupació “Munte de la Sal” ha animat als presents amb la interpretació de diverses nadales.

Contagiats de l’esperit nadalenc arribaria un altre dels moments esperats, “La Pandorgá”. Abans d’escoltar el seu so tan característic s’ha anunciat el títol de “Pandorguera d’honor” d’enguany, que ha recaigut per primera vegada en un grup; Lolita Rico, Reme García i Cari Selva, totes elles molt vinculades en l’esdevenir del poble. El director de l’agrupació, Vicente Hernández, al costat de l’edil de Festes, César Pérez, i l’Alcalde del Pinós, Lázaro Azorín, els han fet lliurament dels seus “pandorgas” (simbombes) per a sumar-se al minut en el qual solament s’ha escoltat el seu so tan característic, el ritme pastoril.

L’edil de Festes ha destacat el treball que s’ha realitzat des de l’Ajuntament per a oferir una programació àmplia i variada per a tots “Inaugurem el Nadal un any més amb molta il·lusió, seran un nadal molt màgic”.

A continuació, ha pres la paraula l’alcalde per a agrair a totes les persones que han fet possible el Nadal del Pinós, especialment als col·lectius que amb el seu esforç s’han sumat a la decoració dels carrers com han sigut les Mestresses de casa, als artífexs del Pessebre Municipal, molt especialment a Fran Pérez, i especialment a les tres “pandorgueras”, convidant als veïns a sentir-se “orgullosos del seu poble”.

Tot seguit, l’alcalde i l’edil de Festes, juntament amb les Corts Major i Infantil de les Festes del Pinós i del Barri de Santa Catalina, han inaugurat el Pessebre Municipal. Un passeig per aquelles escenes que ens traslladen a aquesta època que rememorem. Enguany ha incorporat una novetat especial, ja que el Belén també fa un homenatge a la tradició de la Pedra Seca, coincidint amb la declaració d’aquesta tècnica de Patrimoni Immaterial de la Humanitat. El muntatge ha estat coordinat per Fran Pérez i ha comptat amb la col·laboració de Diego Jiménez i el matrimoni Isabel i Manuel, molt vinculats a la tradició del Belén.

Després, la comitiva s’ha traslladat fins a la Plaça del Vaig moldre per a viure un altre moment màgic. Autoritats i representants festeres, amb un compte arrere, han procedit a l’encès oficial de l’enllumenat nadalenc d’aquesta zona urbana, que ens trasllada a una estampa nadalenca amb la decoració del Passeig de la Constitució i un castell màgic instal·lat al costat de les lletres en marbre de «EL PINÓS». Un castell dissenyat en exclusiva per al Pinós, amb una alçada de 8 metres. I en la mateixa plaça, en la balconada de l’edifici de l’antic Banc Popular es troben les seues Majestats els Reis Mags.

Les faroles del Passeig de la Constitució llueixen unes grans banderoles amb àngels que pengen d’unes trompetes, que han confeccionat i brodat l’Associació de Mestresses de casa del Pinós, i també és destacable el gran arbre de Nadal que s’ha instal·lat en la rotonda del Passeig, que sens dubte es convertirà de nou en l’escenari més fotografiat del Nadal pinosera.

La ruta per l’enllumenat ens porta a visitar edificis públics com el Consistori o la Casa de Don Pedro, que compten amb engalanamiento especial, amb elements i figures vinculades al Nadal o les llums especials del Pàrquing, on se situarà la “Fireta de Nadal”, que enguany àmplia oferta amb una nova atracció, una mini pista de cotxes de xoc. Sense oblidar carrers i aparadors, decorats pels comerciants locals.

Els actes han conclòs amb la degustació de xocolata calentito, més de 60 litres, acompanyat de deliciosa tonya, servit i elaborat per les Mestresses de casa del Pinós.