Els Vins Alacant Denominació d’Origen Protegida van poder presentar-se a tota la societat i turistes dianenses en l’esdeveniment que el divendres vesprada va reunir en la Plaça del Consell a prop de 700 persones.

Durant la jornada, una vintena de cellers van presentar els seus vins, amb el moscatell i la monastrell com a protagonistes. Van ser els cellers de la Marina Alta: Joan de la Casa, Els Freses, Luis i Aida, Riko i Xaló i per la resta de comarques: Bocopa, Vinessens, les Virtuts, Santa Catalina del Mañán, Vins de l’Alguenya, Tornar, Sierra Salines, Cellers Monovar, Heretat de Cesilia, Mendoza, Francisco Gómez, Finca Collado.

L’acte va comptar amb la inauguració del President del Consell Regulador, Antoni M. Navarro al qual van acompanyar el Director General de Desenvolupament Rural de la Conselleria d’Agricultura, David Torres, l’Alcalde Dénia, Vicent Grimalt així com diferents membres de la corporació local de les àrees d’Agricultura o Joventut, el director de Gasterra, Josep Bernabeu, el del CdT de Dénia, Josep Vidal o la gerent de l’Associació d’Hostaleria de la Marina Alta, Reme Cerdà així com representants de Cedma, l’associació de Sommeliers, etc. Tots van coincidir a assenyalar la importància del sector així com la necessària unitat i visibilitat d’aquest sector tan important en la gastronomia i cultura local.

La Marina Alta és una comarca protegida per la DOP Alacant per a la producció de vins. Especialment es cultiven vinyes de moscatell d’Alexandria i com a tintes preferentment la va girar. Està caracteritzada per una gran diversitat de sòls, valls i muntanyes d’altura important. El cultiu es desenvolupa en el centre de Valls com el del rio Pop o en terrasses amb diferents altituds. L’influx de les brises és molt important a l’ésser una comarca envoltada de mar en formar-se el Cap de Sant Antoni. El cultiu de la vinya és un dels seus patrimonis culturals més importants en constatar-se ja cellers des de fa més de 2600 anys i registrar-se comerç de vins i olis precisament des del port de Dénia, capital d’aquesta comarca alacantina.