“La Lupi”, la balladora més destacada de la seua generació, va obrir el 2 de novembre l’II Festival Flamenc Mediterrani, que la Fundació Caja Mediterráneo organitza en la seua Aula de Cultura d’Alacant i que durant tot el mes de novembre reunirà a algunes de les figures més destacades del flamenc actual.

El primer espectacle es titulava “Tornada”, a càrrec de la Lupi. Susana Lupiañez, probablement la balladora més destacada de la seua generació, estarà acompanyada pels cantaores Alfredo Tejada (guanyador absolut de la 57 edició del Festival Internacional del Cante de les Mines de la Unió) i El Galli, el guitarrista Treball de María, i Nelson Doblegues (violí), David Galiano (percussió) i Roberto Jaén (palmells).

En “Tornada”, La Lupi torna a emprendre un camí nou, recopilant velles tradicions del flamenc i conjugant-ho amb el seu ball fresc i nou, referència absoluta del ball flamenc femení actual. Ha treballat amb tots els grans del flamenc actual, des de Miguel Poveda fins a Rafael Amarg o Juan de Juan, i també ha desenvolupat una important carrera com a solista.

Luis Boyer afirma que el “Festival Flamenc del Mediterrani molt ambiciós i presenta una programació equilibrada amb alguns espectacles del més alt nivell. Es tracta d’un cartell d’excepció que repassa totes les arts d’aquest gènere, amb so el cante, el ball la guitarra, els palmells i percussió”.

Actuacions

El Festival Flamenc Mediterrani s’articula en quatre apartats principals. D’una banda, els sis espectacles, i paral·lelament, quatre classes magistrals, dues projeccions i un concurs de fotografia relacionat amb el festival.

El 9 de novembre (20:30h.) serà el torn del Ballet Flamenc d’Andalusia, amb el seu espectacle “Flamenc, Tradició, Avantguarda. Projecte Pedrera”. El Ballet Flamenc d’Andalusia ha sigut, al llarg dels seus 23 anys de vida, la pedrera de grans talents que, amb el temps, es van convertir en reconeguts artistes. Des d’Israel Galván, Mercedes Ruiz o Juan José Jaén ‘El Jonc’, entre molts uns altres.

El dissabte 10 de novembre el festival s’obri als estudis i acadèmies d’escoles d’Alacant. D’aquesta manera, alumnes i professorat de l’escola de dansa Pastora Sánchez i de l’estudi de ball Fefa Gómez mostraran al públic de l’Aula de Cultura d’Alacant l’excel·lència del flamenc de la província.

El divendres 16 de novembre el Festival planteja un espectacle de marcat accent femení. Sota el títol “Dones en Flamenc, l’Aula de Cultura rebrà a la balladora Carmen Herrera, que estarà acompanyada al cante per Tia Juana “la del Pipa”, Ximple Soto, Tomasa Peña Santiago i Gema Cantarota.

El cantaor Arcàngel pujarà a les taules de l’Aula de Cultura d’Alacant el divendres 23 de novembre (20:30h.) per a presentar “Arcàngel en concert”, un espectacle en què el cantaor estarà acompanyat pels guitarristes Dani de Morón i Salvador Gutiérrez, la balladora Patricia Guerrero i pels Mellis als palmells.

Finalment, les actuacions conclouran l’1 de desembre a les 20:30h, amb el concert “Nadal: simbomba flamenca de Jerez”. De la mà del Grup Jerez Flamenc Internacional, aquest espectacle estarà centrat en nadales flamenques i tirant mà de la simbomba, una tradició amb gran arrelament a Jerez, ciutat que s’ha convertit en epicentre de la cultura sonora del Nadal, conformant-se com a atractiu turístic para milers de persones. Cada vegada és més habitual que la simbomba de Jerez, com a festa i com a instrument, s’exporte a en forma d’espectacle, però guardant les formes costumistes basades a cantar nadales.

La Fundació Caja Mediterráneo organitza l’II Festival Flamenc Mediterrani del 2 de novembre a l’1 de desembre de 2018. Les entrades per als espectacles i les classes magistrals del Festival es poden adquirir en Entrades al teu Abast (www.entradasatualcance.com i 902070087) i en la taquilla de l’Aula de Cultura d’Alacant.