La XXVII Mostra de Teatre Espanyol d’Autors Contemporanis ha concedit enguany el premi Palma d’Alacant a l’Associació de Directors d’Escena d’Espanya (ADE), una institució que, a través de les seues accions, sempre ha donat suport a la dramatúrgia espanyola.

La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, ha presentat aquest matí l’inici d’aquesta trobada cultural i ha donat a conéixer la fallada d’aquest guardó en un acte celebrat a la Casa Bardín. “Amb aquesta convocatòria pública i oberta la Mostra de Teatre Espanyol vol compartir amb tots els sectors de la societat el seu compromís permanent amb el patrimoni de la nostra dramatúrgia viva”, ha puntualitzat Parra.

En l’acte han participat també el director de la Mostra, Guillermo Heras, la delegada territorial del Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana, Alicia Garijo, i el director del Servei de Promoció Cultural i Lingüística de la Universitat d’Alacant, Faust Ripoll. La diputada ha explicat que “el Premi Honorífic Palma Alacant és molt significatiu perquè reconeix la labor en el suport, desenvolupament i compromís amb aquesta disciplina interpretativa”.

La nova edició Mostra, considerada com un dels certàmens més importants del panorama nacional, arranca aquesta vesprada amb la representació de tres obres en diferents escenaris de la ciutat. A partir de demà se succeiran les activitats amb una programació que contempla 22 espectacles -comèdies, drames, teatre infantil i popular, entre altres- a més de nombroses activitats paral·leles com a tallers, trobades, debats sobre creació literària, lectures dramatitzades i publicacions. En aquest sentit, el director de l’esdeveniment ha mostrat la seua satisfacció el gran acolliment de públic, “mai hi ha hagut tantes entrades venudes amb anticipació com enguany”.

La Diputació d’Alacant col·labora un any més amb aquest esdeveniment amb 30.000 euros d’ajuda directa a més de cobertura administrativa i organitzativa. Així mateix, posa a la disposició de la Mostra l’edifici de l’Institut Gil Albert que, a més de l’oficina informativa, acollirà trobades, presentacions i debats.

L’acte de lliurament del Premi Palma tindrà lloc el dimarts, 12 de novembre, en el Saló Blau de l’Ajuntament d’Alacant, on també se celebrarà l’homenatge al dramaturg, actor, director i professor de teatre Chema Cardeña.

Associació de Directors d’Escena d’Espanya (ADE)

Fundada en 1982, i estretament vinculada al professor, autor, director i teatrólogo Juan Antonio Hormigón, mort recentment, la ADE ha celebrat setze congressos nacionals i nombroses trobades, taules redones i seminaris de caràcter organitzatiu i formatiu. D’aquesta manera han facilitat un escenari comú de debat per als professionals del sector.

A més, el col·lectiu compta amb un ampli programa de publicacions –premiat en 2009 per l’Associació d’Autors de Teatre- que es complementen amb la revista trimestral, ADE Teatre, dedicada a l’anàlisi i la informació de l’activitat escènica i també reconeguda a nivell nacional i internacional.

Des de 1987, l’Associació atorga els Premis ADE, destinats a reconéixer la labor de professionals de la direcció d’escena, l’escenografia, el vestuari, la il·luminació, la investigació teatral, la traducció i el teatre en general. Finalment, també destaca la seua convocatòria del Premi per a Directores d’Escena, encaminat a incentivar i dinamitzar la presència de la dona en aquesta disciplina.

Programació de la Mostra: http://muestrateatro.com/programacion-teatral/

Programación de la Muestra en el Teatre ArnichesProgramación de la Muestra en el Teatre Arniches