La Mostra de Teatre Español d’Autors i Autores Contemporanis ha concedit enguany el premi Palma d’Alacant a la Mostra de Teatre d’Alcoi, un esdeveniment escènic que porta desenvolupant la seua activitat des de fa 28 anys amb una política activa en la programació d’espectacles, tant de la Comunitat Valenciana com de la resta d’Espanya.

El diputat de Cultura i Educació, César Augusto Asencio, ha presentat avui l’inici d’aquesta trobada cultural i ha donat a conèixer la fallada d’aquest guardó en un acte celebrat en la Casa Bardín, en el qual també han participat el director de la Mostra, Guillermo Heras, la regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Mª Dolores Padilla, la responsable del Institut Valencià de Cultura a Alacant, Alicia Garijo, i el director del Servei de Cultura de la UA, Faust Ripoll.

La Mostra de Teatre Español d’Autors i Autores Contemporanis es prepara per a celebrar el seu XXVI edició amb una programació que contempla 25 espectacles que inclouen comèdies, drames, experiències de carrer, cabaret i teatre infantil i popular, a més de nombroses activitats paral·leles com a tallers, trobades, debats sobre creació literària, lectures dramatitzades i publicacions.

Aquest certamen, considerat un dels més importants de la dramatúrgia espanyola actual, es desenvoluparà enguany del 2 al 10 de novembre en diferents escenaris de la ciutat amb propostes per a tots els públics i amb estils diferents molt marcats.

En aquest sentit, el diputat, encarregat de llegir l’Acta del Jurado, ha destacat “la solvència i qualitat” de les obres que enguany componen la programació d’un esdeveniment “que cada vegada reuneix a un major nombre de públic”. A més, ha ressaltat l’exemplar col·laboració que existeix entre totes les parts implicades “per a traure avant una proposta de primer nivell”.

Per la seua banda, la regidor de Cultura ha agraït l’excel·lent treball que realitza l’equip de la Mostra i ha coincidit amb Asencio a ressaltar la col·laboració i implicació de les diferents institucions que participem en la mateixa. “Només amb la unió de tots, tant institucions públiques com a entitats privades, podem aconseguir grans objectius i oferir als ciutadans programes culturals de qualitat”, ha afegit.

En aquesta edició, tal com ha explicat el director del certamen, el personatge homenatjat serà l’autor i director Alfredo Sanzol, que la seua obra La valentia es presentarà en el Teatre Principal el dilluns 5 de novembre a les 21:00 hores a càrrec de la companyia La Zona. A més, enguany com a novetat s’engega ‘La casa del traductor teatral’ amb la traducció a l’anglès de l’obra La Florida.

Homenatge a Alfredo Sanzol

L’autor i director madrileny serà enguany el personatge homenatjat dins de la mostra. Va estudiar Adreça d’Escena en la Real Escola Superior d’Art Dramàtic i després es va llicenciar en Dret en la Universitat de Navarra. Porta dirigint teatre des de 1999, quan va estrenar Com els grecs. Des de llavors ha dirigit i escrit nombroses obres teatrals i espectacles, també de carrer i sitcoms.

En 2015 va crear, al costat de Miguel d’Arc i Andrés Lima, ‘El Teatre de la ciutat’, concebut com una aposta per la recerca, reflexió, producció i exhibició del teatre contemporani.

Així mateix, ha impartit diversos cursos i tallers i ha dirigit l’II Laboratori d’Escriptura Teatral de la Fundació SGAE. Durant aquests anys ha sigut guardonat amb quatre Premis MAX a Millor Autor per Delicades (2011), Dies estupends (2012), En la lluna (2013) i La respiració (2017). A més, per En la lluna també va rebre el Ceres a Millor Autor en 2012 i el Premi MAX a Millor Espectacle en 2013 i per la respiració va obtenir el Premi Nacional de Literatura Dramàtica en 2017.