L’exposició ‘Rupestre. Els primers santuaris’ exhibida pel MARQ en 2018 opta enguany al prestigiós premi German Design Award, una referència internacional en el món del disseny. El cap d’Arquitectura de la Diputació d’Alacant, Rafael Pérez, i l’arquitecte Ángel Rocamora van ser els encarregats del projecte d’aquesta mostra amb la qual el Museu Arqueològic va retre homenatge a les quatre dècades d’investigació, conservació i posada en valor de l’art rupestre a la província.

“Aquest prestigiós guardó, atorgat pel Ministeri d’Economia i Tecnologia alemany, reconeix i enalteix aquells productes, projectes, fabricants i dissenyadors que són innovadors en el panorama del disseny internacional”, ha explicat la vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra.

A més, i coincidint amb el Dia Europeu de l’Art Rupestre que se celebra aquest dimecres 9 d’octubre, la Diputació d’Alacant i l’Ajuntament de Castell de Castells han programat, per primera vegada, una jornada de portes obertes amb entrada gratuïta al Centre d’Interpretació del municipi.

A aquesta iniciativa se sumen també el MARQ, la Torre almohade d’Almudaina i els jaciments arqueològics del Tossal de Manises i la Illeta dels Banyets, que obriran gratis les seues instal·lacions en horari de 10.00 a 14.00 hores.

Des de fa vint anys, la institució provincial i la Fundació MARQ treballen al costat del consistori de Castell de Castells en la recuperació, protecció i posada en valor del conjunt d’abrics i pintures d’art rupestre que existeixen en el municipi, un valuós llegat artístic declarat Patrimoni Universal per la UNESCO.

El clos de les pintures, la instal·lació de panells informatius, la construcció, posada en marxa i posterior renovació del Centre d’Interpretació o el desenvolupament d’un dilatat programa d’investigació, encaminat a comprendre i contextualitzar les imatges, són algunes de les nombroses actuacions que s’han realitzat i en les quals la Diputació d’Alacant ha invertit més d’un milió d’euros.

Art Prehistòric

El compromís de la institució amb el patrimoni cultural i històric que atresora el territori s’estén a altres municipis com Beniarrés, on la Diputació ha destinat més de 100.000 euros per a la posada en valor de la Cova de l’Or, o Vall de Gallinera, on s’han realitzat diverses intervencions en els abrics de Benialí i Benirrama, amb una inversió provincial de 110.000 euros.