La Diputació d’Alacant es bolca un any més en el suport a la Mostra de Teatre Espanyol d’Autors Contemporanis, que enguany recupera la presencialitat en totes les seues activitats, sota el lema ‘Encara seguim així’, i retrà homenatge al dramaturg José Ramón Fernández.

Un total de 21 espectacles, amb un ric i variat programa de dramatúrgies i posades en escena per a totes les edats, componen aquesta proposta que es desenvoluparà del 5 al 13 de novembre en diferents escenaris alacantins. Així mateix, La Mostra recupera el Premi Palma d’Alacant i tornarà a oferir un taller de dramatúrgia, trobades d’autors i traductors, col·laboracions amb associacions de l’àmbit valencià i el veredicte de l’III Premi Ana Diosdado, promogut per la Fundació SGAE.

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha presentat la programació d’aquest esdeveniment, al costat del director d’aquest, Guillermo Heras. L’acte ha comptat també amb la participació del subdirector de Teatre de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), Fernando Cerón, el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Antonio Manresa, la directora institucional d’Arts Escèniques de la Fundació SGAE, Ana Graciani, i la delegada territorial del Institut Valencià de Cultura d’Alacant, Alicia Garijo.

Julia Parra ha convidat a tots els alacantins a conéixer les propostes de la Mostra, “un esdeveniment de caràcter nacional que enguany es presenta amb un missatge molt significatiu, en clara al·lusió a l’important que és seguir avant, recuperant l’essència original d’una trobada cultural de primer nivell, que torna amb més ganes que mai”. La diputada ha aprofitat la seua intervenció per a destacar el brillant treball de l’organització i ha afirmat que “per a la Diputació és un orgull formar part d’aquest esdeveniment i contribuir a consolidar una de les més singulars i importants cites del teatre del nostre país”.

Com ja és habitual, l’àrea de Cultura de la institució provincial ha oferit tota la cobertura administrativa i organitzativa al certamen, així com una ajuda directa de 30.000 euros. A més, la Casa Bardín –seu de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert- acollirà a partir del 18 d’octubre una oficina informativa des d’on s’oferirà tota la informació i programació de la Mostra a aquells ciutadans interessats.

Per part seua, Heras ha confirmat el compromís de mantindre les precaucions sanitàries necessàries per a garantir la seguretat dels espectadors i dels professionals i ha anunciat el canvi dels horaris de les representacions, que seran a les 19 i a les 21 hores.

Sobre la programació, el director de la Mostra ha assegurat que “enguany s’han rebut pràcticament el doble de propostes que l’any passat” i ha destacat l’homenatge a l’autor espanyol, José Ramón Fernández i el taller de dramatúrgia amb la guanyadora del Premi Ana Diosdado de la Fundació SGAE, Nieves Rodríguez. Heras ha fet esment a més “al record a un gran personatge de l’escena alacantina dels anys 60 i 70, José Antonio Peral, J.D. Sutton, i a la presència de nou obres d’autores, una proposta amb gran varietat d’estils i tendències perquè els ciutadans puguen triar”.

Els teatres Principal i Arniches d’Alacant acolliran la majoria de les representacions, encara que amb l’objectiu d’acostar l’esdeveniment a tota la ciutadania també es duran a terme actuacions en altres enclavaments de la localitat com l’Aula de Cultura, el Paranimf de la Universitat d’Alacant, Les Cigarreras, la Fundació Mediterrani i els centres socials Gastón Castelló, Illa de Cuba i Felicitat Sánchez.

José Ramón Fernández

La Mostra retrà homenatge enguany a l’escriptor, filòleg, dramaturg i narrador José Ramón Fernández (Madrid, 1962), qui, entre altres reconeixements, ha rebut el Premi Calderón de la Barca Para quemar la memoria (1993),  el Premi Lope de Vega per Nina (2003) o el Premi Nacional de Literatura per La colmena científica o El café de Negrín (2011). (2011). En la seua trajectòria destaca l’estrena de més d’una trentena d’obres, així com diferents treballs de versions i adaptacions pels quals també ha sigut guardonat, com el Premi Max pel laberint màgic de Max Aub.