Entorn del magnífic orgue barroc que conserva l’Església Arxiprestal de Sant Joan Baptista de Callosa d’en Sarrià se celebrarà del 24 al 31 d’agost una nova edició del festival de música antiga ‘Musicaloxa’ (www.musicaloxa.com).

El festival Musicaloxa engloba cursos de música antiga (del 24 al 31 d’agost), visites guiades a l’orgue, concerts denominats ‘Música al Carrer’ (del 27 i 28 d’agost), concerts protagonitzats pels professors i els alumnes dels cursos que s’impartiran (29 i 30 d’agost) i el Cicle d’Orgue de l’Associació Ple a 4 (24 i 25 d’agost).

Els cursos de música antiga reuniran a alumnes de tot arreu del món per a gaudir de l’estudi d’instruments com l’òrgan, el clave, el traverso barroc, els instruments de corda polsada, percussió i a més s’oferiran cursos de cant (repertori i técnica), grups vocals de càmera, danses antigues i un seminari de temperaments històrics.

Marisa Esparza, Marta Matheu, Jordi Domènech, Juan Carlos de Mulder, Javier Artigas, Eva Narejos, Pedro Estevan, Salvador Parrón, Raúl Martín Sevillano i Joxe Benantzi Bilbao compon l’elenc de professors especialitzats enguany.

Concerts

A més de la part formativa, Musicaloxa acollirà diversos concerts que arrancaran amb el ja consolidat Cicle de l’Orgue que des de l’any 2010 organitza l’associació d’amics de l’orgue de Callosa d’en Sarrià ‘Ple a 4’. Així, el divendres, 24 d’agost, a partir de les 20.30 hores, en l’Església Axciprestal de Callosa s’oferirà un concert a càrrec d’Eva Soler (soprano) i Joxe Benantzi Bilbao (orgue); i el dissabte, 25 d’agost, a partir de les 21.00 hores, en el mateix escenari serà Javier Sáez Docón qui delecte al públic amb el so de l’orgue barroc que alberga l’Església de Callosa.

L’orgue de Callosa d’en Sarrià és una dels grans tresors patrimonials que conserva el municipi. Va ser construït cap a l’any 1770 pel taller d’organers de la família Salanova, Userralde, Grañena i presenta 45 registres que fan cantar a al voltant de 1.700 tubs.

Els concerts de ‘Música al Carrer’, tindran lloc en el carrer Raval el dilluns, 27 d’agost, a partir de les 20.30 hores, a càrrec de Proemia Ensemble (música barroca) i el dimarts, 28 d’agost, també a partir de les 20.30 hores, a càrrec de Juan Carlos de Mulder (corda polsada), Javier Artigas (clave) i Joxe Benatzi Bilbao (clave).

Els concerts continuarà el dimecres, 29 d’agost, a partir de les 20.30 hores, en l’Església amb l’actuació dels professors dels cursos impartits en Musicaloxa; i el dijous, 30 d’agost, a la mateixa hora i en el mateix lloc, seran els alumnes de totes les especialitats dels cursos els que clausures la programació de concerts. Tots els concerts seran gratuïts.

Musicaloxa s’ha convertit en una oferta cultural d’extraordinària qualitat que omplirà de música els racons del municipi callosí. Durant 8 dies, la parròquia de Sant Joan Baptista, la Casa de la Música, la Casa de Cultura i ‘El Raval’ desbordaran d’activitat amb una àmplia programació de concerts, conferències i cursos.