El cap de setmana passat va arribar a la ciutat d’Alacant el cicle de concerts “Sense Ampli”. Aquest cicle, subvencionat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, tenia com a objectiu realitzar concerts de música acústica responsable amb la contaminació sonora i fomentar espectacles de proximitat i acústics, així com el respecte entre ciutadans. Tots els concerts eren a l’aire lliure, en espais urbans singulars de la ciutat com la Mont Tossal, l’Ermita de Santa Cruz o la Plaça del Pont al costat del Museu d’Aigües d’Alacant. Les actuacions eren gratuïtes i l’entrada lliure fins a completar l’aforament previst de 50 assistents asseguts.

Els seus promotors, que ens encanten, són Proyectos en Cuarto Creciente que són una empresa multidisciplinària i transversal que es dedica a la creació i desenvolupament de projectes culturals i l’objectiu principal dels quals és acostar la cultura a totes les persones.

La proposta musical del cicle va ser de primer nivell amb bandes de la província que es van enfrontar a un escenari diferents, tocant a pèl, i això per a alguns músics va ser un repte que van torejar molt bé. Les músiques, excepte alguna excepció va ser de repertori propi en un directe absolut.

Em va agradar molt la filosofia del cicle, que entre altres, era trobar i reconvertir xicotets espais en un lloc per a compartir música com sempre, sense gestes, ni grans escenaris i altíssimes torres de llum. Van convertir els músics aquestes vetlades del 1, 2 i 3 d’octubre en un espai íntim entre oïdors i creadors i sense molèsties per al veïnat que fins i tot baixaven a escoltar les peces prop de la seua casa.

Va començar aquest festival Joan Saldaña Quartet, que va tocar al Castell de Sant Ferran amb Dani Orts al piano (acústic), Joan Codina en el contrabaix, Quique Ramírez en la percussió i Joan Saldaña amb la seua saxo. Un grup de Callosa d’en Sarrià tremendament identitari amb moltes peces en la nostra llengua, i amb cançons amb la de “Alger” que rememorava i homenatjava els milers d’alacantins que vivián allí i que fa més de 50 anys van haver de tornar a Alacant. Em van encantar.

El dissabte va vindre de la mà de Claudio H. tocant en la Plaça de l’Ermita de Santa Cruz amb el seu grup Mestís, format per Carlos Porcel (trompeta), Benja Marpe (saxo), Francesco Severino (contrabaix), Juanlu Mas (percussió) i per descomptat Claudio H. (veu i guitarra). Ells es troben preparant l’edició del seu primer àlbum, encara que es poden veure algunes cançons seues en Youtube. Són una banda molt pròxima, amb una bona dosi d’humor i que tenen carrera per davant, els he vist i gaudit, amb aquesta, tres o quatre vegades ja. Admire el seu treball.

El tancament amb la banda Air Trio amb Dani Catalá (piano acústic), Vicente Climent (percussió) i Benja Marpe (saxo) tocant en la Plaça del Pont. Un sorprenent directe sense veu, tot música de creació pròpia, que va sorprendre els assistents: un important piano, un gran saxo i una bona percussió. Molt espacials.