El xef David Ariza participa com a autor al costat d’un nodrit grup d’investigadors de la UA i a Pere Castells Esqué, de Cooking and Science

Una nova monografia Guía culinaria para aprovechar mejor el pescado de nuestras costas. Composición y cocción del pescado y su uso sostenible inclosa en la col·lecció Gastronomia i editada per Publicacions de la Universitat d’Alacant, estudia la composició, les propietats i els usos culinaris del peix. Compta per a això amb aportacions de deu experts més la participació del xef David Ariza.

El peix és un aliment important en la gastronomia mediterrània, i és recomanable el seu consum dues o tres vegades per setmana, ja que, cuinat adequadament, aporta nutrients essencials per a ajudar a seguir una dieta equilibrada i saludable. Els productes de la mar són extraordinàriament variats, en sabor, en nutrients, en aparença, particularment al Mediterrani, on es capturen més de dues-centes espècies diferents. Malgrat això, només unes poques espècies són conegudes, ja que són les que el públic demanda amb una major assiduïtat.

El llibre aprofundeix en la idea de mostrar a la societat la gran diversitat d’espècies de la mar que es poden aprofitar a la cuina. També es dona una informació completa sobre la composició en els nutrients principals del peix, és a dir, proteïnes i greixos en algunes de les espècies de peix més freqüents de trobar i altres alternatives més sostenibles. A més, mostra les possibilitats de la pesca sostenible per a la alimentació i la gastronomia des de diferents àrees de coneixement.

Tres capítols finals completen l’estudi. En aquests, els autors hi donen unes pinzellades pel que fa als aspectes més rellevants que cal considerar a la hora d’elaborar un peix. Inclou les tècniques de cocció principals que es poden emprar per a obtenir bons resultats recomanades pel xef alacantí David Ariza qui, des de la seua experiència pròpia, detalla com cuinar el peix per a obtenir un resultat idoni des del punt de vista culinari, en el capítol final de l’estudi.

José Luis Sánchez Lizaso, catedràtic de Ciències del Mar i Biologia Aplicada, i María Soledad Prats Moya, experta en Anàlisi d’Aliments, Química Culinària i Nutrició, tots dos a la UA, són els editors que han coordinat la publicació. El xef David Ariza Abad, el coordinador del Cooking and Science cours, Pere Castells Esqué, els investigadors de la UA Ana Beltrán Sanahuja, Salvador E. Maestre Pérez, Alejandro Martínez Rodríguez, David Roca Olmos, Iván Sola Maciá, Kilian Toledo Guedes i Aránzazu Valdés García, al costat dels mateixos María Soledad Prats Moya i José Luis Sánchez Lizaso, són els autors que han redactat cadascun dels vuit capítols del llibre.